Drasztikus változás: tilos 30 hektárnál nagyobb táblákban művelni a növényt

agrarszektor.hu
Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cseh agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től a cseh gazdák egyazon növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az egész cseh mezőgazdaságra jellemző az erőteljes koncentráció: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és övék a tehénállomány 70 százaléka is. Az Eurostat adatai szerint pedig egész Európában Csehországban találjuk a legnagyobb átlagos birtokméretet. A témáról az alábbi cikkben részletesen írtunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, most a csehek megelégelték a nagygazdaságok 50-100 hektáros, egybeművelt, azonos kultúrával bevetett tábláit. Ennek oka pedig az, hogy 2018-ban extrém szárazság sújtotta a mezőgazdaságot, és az idei év sem hozott sok csapadékot. Az aszály hatásai pedig annál nagyobbak voltak, minél nagyobb területet fedett le azonos növényállomány. Ahogy Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a sajtóközleményben fogalmazott:

Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Ha a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években. Sőt, az éghajlat a jövőben is kedvezőtlen marad."

Az új előírás szerint 2021-től egy egybefüggő kultúra legfeljebb 30 hektáros táblában termeszthető. Ennél nagyobb parcellák esetén a területet meg kell osztani, közöttük egy legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövény-sávot hagyva.  Például egy 50 hektáros búzatábla közepén egy ilyen széles sávban lucernavetés lehet.

A változás az összes mezőgazdasági földterületet és mintegy háromezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül egymillió hektár összterületű területet művelnek. A szabályok betartása a földalapú támogatások és vidékfejlesztési kifizetésének feltétele is lesz. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?