Tuti tippek a csodaszép gyephez: ebbe most megéri belevágni

Tuti tippek a csodaszép gyephez: ebbe most megéri belevágni

agrarszektor.hu
A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség élőlények változatosságát jelenti. Egy ország, egy tájegység, egy város, vagy egy szűkebb lakókörnyezet, akár egy kert növény és állatvilága annál életképesebb együtt, minél többféle fajból, fajtából áll. Ha bármilyen előre nem látható változás következik be az életkörülményekben, nagyobb az esély a túlélésre egy monokultúrás, vagyis egy fajból, fajtából álló rendszerrel szemben. Ezért érdemes a monokultúrás gyepfenntartást is új alapokra helyezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábban intenzíven, öntözéssel, tápanyag utánpótlással, rendszeres nyírással kezelt monokultúrás gyepfelületek helyett a településeken megjelenhetnek a területre eredetileg jellemző természetes növénytársulások, amennyiben ehhez tudatos tervezéssel, átgondolással biztosítjuk a lehetőséget - írja a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A nehezen megközelíthető, kevéssé látványos vagy éppen balesetveszélyes körülmények között művelhető közterületeken és a magánkertek hátsó, kevéssé használatos részein lehet megoldás az alternatív gyepgazdálkodásra való áttérés. Ekkor évi egy-kétszeri kaszálássl rendben lehet tartani a területet. A kaszálások közötti időszakban pedig életre tud kelni a talaj korábbi magbankja virágzó évelőkkel színesítve, változatosabbá téve a környéket.

Ahhoz, hogy az új elvek szerint kezelt terület ne legyen elhanyagoltnak tűnő, fontos a fokozatosság és közterület esetén a lakosság folyamatos tájékoztatása az újdonságokról. Érdemes felhívni a figyelmet a különbségekre, ezért kezdetben a területnek csak egy, kevésbé szem előtt levő részén, erdősávok, cserjések mentén kell ritkítani a kaszálásokat, máshol folytatni kell a megszokott technológiát. Amikor a lakosság vagy a magánkert tulajdonosai megszokták, megszerették az új látványt, akkor érdemes tovább lépni ezzel a jelentős költséget is megtakarító technológiával.

A gyepfelületen megjelenő virágos évelők számát növelhetjük úgy, ha a kaszálékot megtartjuk a területen és hagyjuk az étékes fajták magjait a talajba szóródni. Másik megoldás, amikor a gyepet több kisebb részen felszedjük, megszüntetjük, majd a helyére olyan virágos évelőket ültetünk, melyek részei a természetes növénytársulásnak. Ha a ritkított kaszálással a magérlelést lehetővé tesszük, akkor idővel ezek a fajták is el tudnak terjedni a területen. A virágos évelők megjelenése a korábbi monokultúrás gyepfelületen nem csak a növényi biodiverztiás miatt fontos. A virágos évelők a méhek és más beporzó rovarok számára táplálékot, búvóhelyet, ezáltal életfeltételeket jelentenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06