2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Növény

Durva hőhullám érte el az országot: 100 éves melegrekord dőlhet meg szilveszterkor

Kétségtelenül változatos volt az idei karácsonyi időjárás, hiszen volt itt minden: meleg, fagy, eső, ónos eső, havazás. Ennek oka pedig nem más, mint egy hullámzó frontrendszer, pontosabban az épp Magyarország fölött húzódó polárfront. Most viszont úgy tűnik, hogy 2021 utolsó és 2022 első napján sem a havazásé és a fagyoké lesz a főszerep - ahogyan normális esetben várhatnánk.
 
 

Magyarország felett feszül egymásnak az északkeleti fagyos hideg, és a Nyugat-Európában örvénylő ciklon szállította enyhe légtömeg. Az eredmény pedig jelentős hőmérsékleti kontraszt hazánk két „sarka” között, illetve a vegyes halmazállapotú csapadék. A hófödte északkeleti tájakon hétfőre felszakadozott a felhőzet, ami erős lehűlést eredményezett - írja a 24.hu. Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet, -15 fokot a Sajó völgyében regisztrálták, amely az idei télen mért legalacsonyabb érték. Most pedig a meleg időjárás folytatódik, a csúcsa szilveszterre várható: akár 14-16 fokot is mérhetünk a Dunántúlon. 

Sőt, az sincsen kizárva, hogy melegrekordok is megdőljenek. 1920-ban ugyanis 16,5 Celsius-fokot mértek Sopronban december 31-én. Az országos csúcshőmérsékletek a hétfői -1 és +3 fokról nagy lendülettel emelkednek, január 31-én már 5-16 fokot mutatnak majd a hőmérők. Az éjjeli fagyok is mérséklődnek, pénteken már 0-9 fokra ébredhetünk. Várhatóan Dunántúl délnyugati részén lesznek a kora délutáni órák a legmelegebbek (14-16 fok), északkeleten pedig a leghidegebbek (5-6 fok). Kedd este azonban ismét változik az idő, estére már csapadékra is kell számítani, leginkább eső formájában, Nógrádban, Borsodban pedig már havazásra is lehet számítani. Az ónos esőre is fel kell készülni, hiszen ebben az átmeneti időszakban nagy eséllyel alakulhat ki. 

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben