2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Növény

Egyre adósodnak az agrárvállalkozások

4,3%-át tette ki a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya az összmagyar társas vállalkozásokénak az idei második negyedévben. Ez ugyan mérséklődött az előző három hónaphoz képest 0,1 százalékkal, de mégis meghaladja az előző évi átlagot, ami 4,2% volt – tudhattuk meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb, az ágazat pénzügyi helyzetét elemző kiadványa alapján.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.


Tavaly júniusban 24% míg idén márciusban már csak 20% volt a devizából folyósított kölcsönök aránya a nagyjából 340 milliárd forint teljes agrárvállalati hitelállományból. Ez azonban két százalékkal feljebb ment júniusra a forintárfolyam változásainak hatására. 


Mind e mellett az agráriumban tevékenykedő vállalkozások továbbra is jól teljesítő adósoknak számítanak a válság alatt, a többi ágazattal szemben. Ezt a Magyar Nemzeti Bank tavaszi értékeléséből lehetett leszűrni.


Emellett érvel az a tény, hogy az egyre szűkülő hitellehetőségek ellenére, a szövetkezeti hitelintézetektől igényelt és pozitívan elbírált kölcsönök szimmetriája úgy alakult, hogy amíg 2009 második negyedévében 14,03 százalékát biztosították hitelintézetek a teljes agrárhitel-állománynak, addig 2010 ugyan ezen szakaszában már 15 és fél százalék volt ez a szám. Hozzá kell tenni, hogy ezek túlnyomórészt éven túli és hazai valutában értendő kölcsönök- közölte az MTI.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu