2020. január 23. csütörtök Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Egyre adósodnak az agrárvállalkozások

4,3%-át tette ki a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya az összmagyar társas vállalkozásokénak az idei második negyedévben. Ez ugyan mérséklődött az előző három hónaphoz képest 0,1 százalékkal, de mégis meghaladja az előző évi átlagot, ami 4,2% volt – tudhattuk meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb, az ágazat pénzügyi helyzetét elemző kiadványa alapján.
 
 


Tavaly júniusban 24% míg idén márciusban már csak 20% volt a devizából folyósított kölcsönök aránya a nagyjából 340 milliárd forint teljes agrárvállalati hitelállományból. Ez azonban két százalékkal feljebb ment júniusra a forintárfolyam változásainak hatására. 


Mind e mellett az agráriumban tevékenykedő vállalkozások továbbra is jól teljesítő adósoknak számítanak a válság alatt, a többi ágazattal szemben. Ezt a Magyar Nemzeti Bank tavaszi értékeléséből lehetett leszűrni.


Emellett érvel az a tény, hogy az egyre szűkülő hitellehetőségek ellenére, a szövetkezeti hitelintézetektől igényelt és pozitívan elbírált kölcsönök szimmetriája úgy alakult, hogy amíg 2009 második negyedévében 14,03 százalékát biztosították hitelintézetek a teljes agrárhitel-állománynak, addig 2010 ugyan ezen szakaszában már 15 és fél százalék volt ez a szám. Hozzá kell tenni, hogy ezek túlnyomórészt éven túli és hazai valutában értendő kölcsönök- közölte az MTI.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu