2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Növény

Egyre melegebb idő segíti a betakarítást és a szüretet

Hétfőig csak elszórtan várható az országban zápor, zivatar, viszont több órás napütés és egyre melegebb idő valósíznű. Vasárnap és hétfőn is többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, kedden azonban már markáns frontrendszer érkezhet. Ideális idő várható tehát a magágykészítéshez, a betakarításhoz és a szürethez.
 
 

Az országban elszórtan hétfőtől minden nap, csütörtökön azonban már sokfelé fordult elő csapadék. Jelentős mennyiség azonban csak a délnyugati határszélen hullott. A talaj felső rétege az ország nagyobb részén még a hét végi csapadék hatására nedves, de a mélyebb rétegekben továbbra is vízhiány van - írja a met.hu.

A következő napokban az időnkénti felhősebb időszakok és területek mellett jócskán lesz napsütés is. Szombaton és hétfőn elszórtan valószínű zápor, zivatar, de nagyobb mennyiségű, tartós csapadék nem várható. A hőmérséklet emelkedik majd, vasárnap és hétfőn 30 fok fölötti maximumok is várhatók.

Kedden valószínű egy markáns fontrendszer, és már sokfelé várható majd zápor, zivatar. Szombattól feltámad a délies szél, aztán kedden északnyugatira fordul és helyenként viharossá fokozódik. A levegő páratartalma éjszakánként sokfelé 80 százalék felé emelkedik, napközben azonban országszerte 50 százalék alá csökken.

A talaj hőmérséklete a jelenlegi 20 fok körüli értékről kissé emelkedik, majd keddtől csökken.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel számítva április 1-től északon 1300, délkeleten 1500 foknap körüli hőösszeg gyűlt össze. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és főleg a délnyugati országrészben a tavalyi értéket is meghaladóan járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe szerint egyre kevésbé "zöld" az ország.

Beérett a napraforgó, sokfelé már a kukorica is, és vannak területek, ahol a repcemag is a földben van.

Ezek a részek barnás színnel jelentkeznek. A gyümölcsösökben is csökken a fotoszintetizáló zöld tömeg mennyisége. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb csökkenés a Dunántúl keleti felén és az Észak-Alföldön következett be. Ez részben a korábban vázolt fenológiai folyamatoknak, részben az átlagosnál kevesebb csapadéknak a számlájára írható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu