Elindult a nagy verseny: a mélykúti júdásfa is ringbe száll az Európai év fája címért

Elindult a nagy verseny: a mélykúti júdásfa is ringbe száll az Európai év fája címért

MTI
Február 28-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny jelöltjeire, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára. Az eddig leadott voksok alapján egy csaknem ezeréves olasz platánfa vezeti az idei Európai év fája versenyt, több mint 15 ezer szavazattal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tizenegyedszer meghirdetett európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára az alábbi oldalon voksolhatnak a résztvevők. A magyarországi versenyt szervező Ökotárs Alapítvány korábbi tájékoztatása szerint a júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa, így indulhatott az Európai év fája versenyben, ahol idén 14 ország fái vetélkednek egymással.

A mélykúti júdásfát - valószínűleg - a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években. A néphit szerint a júdásfa virágai "Krisztus Urunk vérét" szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. "Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott ember kertjében él tovább, ezzel összekötve a múltat a jelennel, és a település egykori lakóit egymással szerte a világban" - olvasható a döntős fa történetéről a felhívás honlapján.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött. 2020-ban a cseh résztvevő, a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon élő erdei fenyő győzött az Európai év fája versenyen 47 226 szavazattal. A magyar résztvevő, a kaposvári Szabadságfa 16 ezer vokssal a nyolcadik lett 16 ország egy-egy különleges fája között.

Tokodi Nóra, zöldövezeti programvezető elmondta: az Ökotárs Alapítvány 2010-ben csatlakozott a versenyhez, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezetünkben élő fákra és ezáltal a természetvédelem fontosságára. Hozzátette: egy-egy ország minden évben megrendezi a saját év fája versenyét. A hazai jelöltek közül négytagú zsűri választja ki azt a 10-12 fát, amelyek a döntőbe jutnak. Ezt követően júniustól október közepéig lehet ezekre a fákra szavazni, a nyertes pedig megkapja az magyarországi év fája címet, valamint februárban elindulhat az európai versenyen.

A döntősök között szerepel egy ezeréves spanyol fa is, amelynek a törzse körül még "boszorkányok" táncoltak. A jelenlegi eredmények szerint egy szintén ezeréves olasz platánfa vezeti versenyt, több mint 15 ezer vokssal, de több mint 14 ezer szavazatot kapott a spanyol, és csaknem 13 ezer voksot tudhat magáénak a lengyel "versenyző" is.

(Címlapkép forrása: Kovács Tamás)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?