Ezt a növényt meg ne érintsétek!

agrarszektor.hu
A kaukázusi medvetalpról 5-6 éve hallhatott először a magyar olvasó, noha több évtizede jelen van hazánkban. Elterjedésének mértéke viszont most kezd zavaróvá válni. Németországban már 30 éve küzdenek vele, egyre több ember kerül miatta másodfokú égési sérülésekkel kórházba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most virágzik a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum), amelyik nevéhez híven a Kaukázus vidékéről származik. Hatalmas, 2-4 méteres termete, óriási levelei és virágzata tették vonzóvá a botanikusok és kertészek számára a 19. században, akik meghosították Európa legnevesebb parkjaiban. Ám hamar kiderült: minden a szemnek, semmit a kéznek!

Ez az özönnövény az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik. Különlegessége, hogy rendkívül nagy koncentrációban termel furokumarinokat (xantotoxin, pszoralén, bergapten). Ezek a vegyületek a bőrt fényérzékennyé teszik, hatásukra 48 órán belül fájdalmas, hatalmas hólyagok keletkeznek, amelyek később nehezen gyógyulnak, és másodlagos fertőzéseknek nyitnak kaput a kültakarónkon. Szembe kerülve akár vakságot is okozhatnak. A növény minden porcikája mérgező, egyetlen érintés elég a fájdalmas következményhez. Ha megtörtént az érintkezés, egy azonnali gyors, szappanos mosakodás még segíthet, ellenkező esetben orvoshoz kell fordulni.

Szereti a nitrogéndús talajokat, de virágozni csak napsütötte termőhelyen képes. Természetes élőhelyén, a  Kaukázus hegységben 2200 méteren is megtalálható. Nálunk jellemzően patakok, folyók, utak mentén, tarvágásokon, degradált legelőkön jelenik meg. Jól bírja a kontinentális klímát: a forró nyarakat és a hideg teleket. 1980-ban már tudtak róla, hogy kiszabadult a zirci, szombathelyi és a szarvasi botanikus kertekből, majd észak-keleti határainkon bukkant fel ez az óriás növény.

A kaukázusi medvetalp korán, már februárban kihajt, ezzel is versenyelőnyre tesz szert a többi fajjal szemben. Ezután gyors tempóban nő, és széles leveleivel leárnyékolja a konkurens növényeket. Ahol egyszer megjelenik, gyorsan átalakítja a helyi ökoszisztémát. Késő tavasztól nyár végéig virágzik, a termése 1 cm hosszú, ovális alakú, lapos, csírázó képességét 7 évig megőrzi. Egy növény százezer magot is hozhat. Kétszeri, nyáreleji kaszálással megakadályozható, hogy virágozni kezdjen. Kiirtani csak a karógyökér mély átvágásával vagy totális gyomirtóval lehet - tetőtől talpig védőfelszerelésben!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55