Frissült a nyilvántartás: sok pénzt veszíthet, aki nem figyel erre ültetvénytelepítéskor

Frissült a nyilvántartás: sok pénzt veszíthet, aki nem figyel erre ültetvénytelepítéskor

agrarszektor.hu
A 2021. évi ültetvénytelepítési pályázatra készülve, frissült a gyümölcsfajok telepítésére alkalmasnak minősített termőhelyek országos nyilvántartási rendszere. A gyümölcsösök telepítésére vonatkozó szabályozás ugyan már nem teszi kötelezővé a termőhelyi kataszterbe sorolást, azonban továbbra is feltétele maradt az ültetvénytelepítési pályázatoknak, a támogatások igénylésének. Egyéb, az ültetvény fenntartáshoz kapcsolódó pályázatok is előírhatják a kataszterbe sorolást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyilvántartás elsődleges célja, hogy a gyümölcsösök megfelelő, a biztonságos és sikeres termesztést lehetővé tevő ökológiai adottságokkal rendelkező termőhelyekre települjenek, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ennek érdekében a kataszterbe történő felvételt a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet által végzett termőhelyi felmérés előzi meg, amely helyszíni szemlén és a talajvédelmi tervben található agrokémiai információk értékelésén alapul.

A termőhelyi kataszterben a frissítés után 864 település, 4975 helyrajzi szám és 29 faj szerepel. A gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolt területek adatbázisa - a feladatért felelős szervezet változása miatt - két táblázatból áll: külön szerepelnek a 2014 előtt, valamint a 2014 és 2020 között besorolt területek. Utóbbi lista a kataszterből törölt területeket is tartalmazza. A listák ezen a linken érhetőek el. A gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolásra és a gyümölcsültetvény telepítésre vonatkozó ügyintézésről, az eljárási menetéről bővebb információk az alábbi cikkben találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?