Megugrott a gyümölcsösök száma Magyarországon: ezeket telepítették a legtöbben

Megugrott a gyümölcsösök száma Magyarországon: ezeket telepítették a legtöbben

agrarszektor.hu
Utoljára 2020 novemberében frissítették a gyümölcsültetvények telepítésére alkalmas termőhelyek hazai nyilvántartását. A kataszterbe 2020 novembere és 2021. december 31-e között több mint 2400 hektárnyi új területre adott ki termőhelyi kataszterbe sorolási határozatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Jelentős volt azoknak az igazolásoknak (hatósági bizonyítványoknak) a száma is, amelyeket a megelőző években történt besorolások alapján állított ki a hatóság.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gyümölcsültetvények telepítésére alkalmas termőhelyek hazai nyilvántartási rendszere azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse, hogy a hazai gyümölcsültetvények megfelelő termőhelyre kerüljenek - olvasható a Nébih oldalán. A kataszter fenntartásáért és bővítéséért a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutató Központja, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságának (AKIT) Újfehértói Kutatóintézete, a valamint a Nébih felelős, a kataszter ezen szervezetek összehangolt munkájának "gyümölcse".

Az adatbázis 2021-ben jelentősen bővült, főleg a gyümölcstelepítési és korszerűsítési pályázatnak köszönhetően. Az új besorolások és a kiadott igazolások által érintett területek nagysága, valamint a települések száma az alábbi táblázatban foglalható össze:

Összesítés a 2020.november 24. és 2021.december 31. közötti gyümölcs termőhelyi kataszteri besorolásokról és kiadott igazolásokról (Forrás: Nébih)

Bár a termőhelyi kataszteri adatok nem fedik le teljesen a beadott vagy sikeres pályázatok, továbbá a közeljövőben megvalósuló beruházások körét, azonban így is elég információt szolgáltatnak az ültetvénytelepítők szándékairól. A megyei szinten összesített adatokból azonban egyértelműen kirajzolódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erős dominanciája a hazai gyümölcstermesztésben.

Mivel a termőhelyi kataszteri besorolások nagyobb része több fajra állapítja meg a termőhelyi alkalmasságot, ezért ezek az adatok gyümölcsfajonkénti pontos összesítésre, feldolgozásra nem alkalmasak. Az viszont már most látható, hogy az egyes termőtájakon leggyakrabban az ott hagyományos fajokra kérték a besorolásokat, amelyek esetében nagyobb helyi termesztési tapasztalat áll rendelkezésre.

A gyümölcsfajokat tekintve a legnagyobb besorolási igény az almára volt, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben. A bogyós gyümölcsök csoportjából a szamóca emelkedett ki, de többen soroltatták be területüket bodzatermesztésre való alkalmasságra is, bár ez utóbbi fajt a 2021-es telepítési pályázat nem érintette. Jelentős igény mutatkozott továbbá az új, hazánkban nagyobb területen eddig jellemzően nem termesztett fajokra is, így például Somogy és Zala megyékben a mogyoróra, Somogyban és Baranyában pedig a csipkebogyó termesztésére alkalmas területeket soroltak a termőhelyi kataszterbe.

A gyümölcs termőhelyi kataszter településenként, azon belül helyrajzi számonként tartalmazza a besorolt területeket. Az adatbázis az alábbi linken érhető el. A termőhelyi kataszterrel kapcsolatos kérdések az mgei@nebih.gov.hu címre küldhetők el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28