Halált okozó zöldségek: Magyarország is érintett

agrarszektor.hu
Magyarország is érintett abban az európai lisztéria-járványban, amely több halálos áldozatot is követelt az elmúlt években. Itteni származású, exportált gyorsfagyasztott zöldségtételekről is beigazolódott, hogy tartalmaztak lisztéria-baktériumot, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyezés hol történt. A Nébih mindenesetre most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát - erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrég tett közzé értékelést arról a lisztéria-járványról, amely 2015-től 2018 márciusa között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést - közöttük hat halálesetet - okozott. A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.

A lisztéria veszélyei és a megbetegedés elleni védekezés
Az európai járványt okozó Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele könnyíti a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás. A legérzékenyebb csoportot a csecsemők, a várandós nők, az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek alkotják. A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

A Magyarországot is érintő esetekben eddig az derült ki, hogy a kiszállított tételek közvetlenül lengyelországi továbbfeldolgozókhoz kerültek. A Nébih az agrárszektor.hu-nak megerősítette, hogy az EFSA és az ECDC értékelésében szerepelnek Magyarországról származó, lisztériás termékek, de nem nyilatkozott az érintett hazai cég(ek)ről. Ugyanakkor a hivatal szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a termékek hol szennyeződtek baktériummal. A Nébih tájékoztatásas szerint a szóban forgó alapanyagok termelése és gyorsfagyasztása itt történt, de azokat több esetben külföldi cégek csomagolták.

Az ügyben folyamatban vannak a további nyomon követési és laborvizsgálatok - tette hozzá a Nébih. Emellett pedig a hivatal a gyorsfagyasztott termékkör vizsgálatára a hazai konzerv- és hűtőipari vállalkozásoknál a közelmúltban célellenőrzéseket is indított, de arról nem nyilatkozott, hogy a vizsgálatok mely cégekre terjednek ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?