2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Havazás és hófúvás jön: nem csak a hegyekben fog esni a következő napokban

A hét első napjaiban síkvidékre is megérkezik a havazás. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ezért hétfőre havazás miatt adott ki figyelmeztetést néhány megyére, ráadásul többfelé erős szél is várható.
 
 

Szombaton téli hideg zúdult az országra északról, a hideg hatására pedig az esőt az ország északi hegységeiben havazás váltotta fel, kifehéredtek a magasabb hegycsúcsok - írja az Időkép. A következő napokban viszont nem csak a hegycsúcsokat boríthatja majd be a hó, síkvidéken is havazásra kell számítani.

Forrás: Időkép

Hétfőn egy magassági hidegörvény hatására többfelé készülhetünk havazásra, helyenként havas esőre az ország keleti és déli területein. Kezdetben keleten, délkeleten, majd napközben a déli, délnyugati tájakon hullhat a hó. Az erős, viharos északi, északkeleti szél a havazással társulva több helyen okozhat hófúvást. Az OMSZ veszélyjelzésében azt írta, az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki hétfőn, ám az ország déli felén akár 6 centiméternyi tapadó hó is eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában lehet számítani). A Mecsekben, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat. Az erős szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést. A havazás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a hófúvás miatt Baranya megyére adtak ki figyelmeztetést.

Forrás: Időkép

A havazás kedden is folytatódhat (főleg) a déli, délnyugati tájakon, szerdán pedig az ország más területein (elsősorban a Dunántúlon) is hullhat a hó. Kelet felől azonban ekkor már egyre több helyen kezd havas esőbe, esőbe átváltani a csapadék. Az északkeleti szél ezeken a napokon is sokfelé erős, helyenként viharos lesz, így újabb hófúvásokra is készülni lehet. A jelenlegi számítások szerint legtöbb hó délen, délnyugaton hullhat le. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu