Havazás és hófúvás jön: nem csak a hegyekben fog esni a következő napokban

Havazás és hófúvás jön: nem csak a hegyekben fog esni a következő napokban

agrarszektor.hu
A hét első napjaiban síkvidékre is megérkezik a havazás. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ezért hétfőre havazás miatt adott ki figyelmeztetést néhány megyére, ráadásul többfelé erős szél is várható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szombaton téli hideg zúdult az országra északról, a hideg hatására pedig az esőt az ország északi hegységeiben havazás váltotta fel, kifehéredtek a magasabb hegycsúcsok - írja az Időkép. A következő napokban viszont nem csak a hegycsúcsokat boríthatja majd be a hó, síkvidéken is havazásra kell számítani.

Forrás: Időkép

Hétfőn egy magassági hidegörvény hatására többfelé készülhetünk havazásra, helyenként havas esőre az ország keleti és déli területein. Kezdetben keleten, délkeleten, majd napközben a déli, délnyugati tájakon hullhat a hó. Az erős, viharos északi, északkeleti szél a havazással társulva több helyen okozhat hófúvást. Az OMSZ veszélyjelzésében azt írta, az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki hétfőn, ám az ország déli felén akár 6 centiméternyi tapadó hó is eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában lehet számítani). A Mecsekben, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat. Az erős szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést. A havazás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a hófúvás miatt Baranya megyére adtak ki figyelmeztetést.

Forrás: Időkép

A havazás kedden is folytatódhat (főleg) a déli, délnyugati tájakon, szerdán pedig az ország más területein (elsősorban a Dunántúlon) is hullhat a hó. Kelet felől azonban ekkor már egyre több helyen kezd havas esőbe, esőbe átváltani a csapadék. Az északkeleti szél ezeken a napokon is sokfelé erős, helyenként viharos lesz, így újabb hófúvásokra is készülni lehet. A jelenlegi számítások szerint legtöbb hó délen, délnyugaton hullhat le. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?