2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Növény

Hózáporok jöhetnek szerdán: térképen mutatjuk, hol várható havazás

A Bakony és az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain akár hózápor is kialakulhat szerdán a délelőtti órákban. Ugyanakkor a hó a napközbeni felmelegedés miatt várhatóan sehol nem marad meg, így a fehér lankák helyett egy jó ideig még az őszi színekbe öltözött tájat csodálhatjuk.
 
 

A hidegfront átvonulásával élénk, erős északnyugati áramlás hoz hazánkba lokális jellegű csapadékot a szerdai nap folyamán - írja az Időkép. A hidegfront másik velejárója, a tisztább idő az éjszakai lehűlésnek kedvez, így szerdán már többfelé fagypont közelébe, legmagasabb hegycsúcsainkon fagypontig, kissé akár alá is hűlhet a levegő.

Forrás: Időkép

Előreláthatóan a futó záporok a Bakonyt érik el leghamarabb, így itt csak akkor válthat hóba az eső, ha a hőmérséklet még a csapadék érkezése előtt kellőképp lehűl. Ha jó az időzítés, a Hajag-tető, vagy akár Eplény is részesülhet a szezon első hópelyheiből. A Mátra és a Bükk tetején is kialakulhat hózápor. Itt a reggeli, délelőtti órákban várható a csapadék érkezése. A havazás a hajnali minimum-hőmérsékleteken múlik, illetve hogy mennyire marad meg a hideg a nap előrehaladtával, mikor megérkeznek a térségbe a záporok. Amennyiben a lehűlés és az eső érkezése megfelelő ütemben történik, a Börzsöny legmagasabb csúcsán, a Csóványoson is megjelenhetnek az első hópelyhek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó