Idén is csavarodott levelű, tafrinás lesz az őszibarackom?

agrarszektor.hu
Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke ez alkalommal egy évről évre visszatérő problémáról osztotta meg gondolatait a nak.hu-val. Az őszibarack tafrinás levélbetegsége ellen ajánlott eredményesen használható készítményeket.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén januárban is részt vettem azon a ceglédi konferencián, ahol a legjelentősebb cégek ismertették a növényvédő szereket. Egyetlen, új hatóanyagot tartalmazó, III. kategóriás készítménnyel sem találkoztam!

De az I. és II. kategóriások száma sem nőtt igazán. Az okokat ismerjük. Akár 10-12 évig is eltarthat és 200-300 millió euróba is kerülhet egy növényvédő szer kifejlesztése" - mondja Zsigó György,  Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke. Hozzáteszi: így kénytelenek vagyunk a régi szerekkel ismételgetni a permetezéseket. Ennek eredményeként egyre több károsító válik rezisztenssé a hatóanyagokkal szemben. Nincs más út: minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy jó egészségi állapotban tartsuk a növényeinket. Csak ha már nincs más lehetőségünk, akkor vegyük fel a permetezőgépet, tanácsolja a szakember.

Biztosan permetezni kell azonban azoknak a kertbarátoknak, akiknek még régebbi őszibarack-, nektarinfajtái vannak, vagy esetleg olyan szilva- vagy kajszifajtát telepítettek, melyek érzékenyek a tafrina fertőzésére.

A március közepi időjárás kedvezett a gomba terjedésének: lehűlt a hőmérséklet és csepergett az eső. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Zsigó György arra int, ne várjunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a betegség ellen. Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott mindenképpen permetezni kell, mert a kórokozó a rügyekben vagy azok felületén telel át, és már 4 és 14 Celsius-fok közötti átlaghőmérsékleten fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 Celsius-fok átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába hívják dérgombának is .

Aki elvégezte a rezes lemosást, az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak, és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Montaflow, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Copernico Hi Bio, stb.

Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni, rézmentes gombaölők száma. Ha jól tudom, még mindig csak egyetlen III. kategóriás, rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, amely pl. Agria Difenokonazol, Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difcor 250, Mavita 250 EC, Yerupaja neveken is kapható.

A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk. A színes bimbós állapotig be kell fejezni a védekezést. A kis leveleket csak apró cseppekkel, tapadást elősegítő segédanyagokkal bíró készítménnyel lehet jól fedni. A fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a betegség terjedését - tanácsolja a szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?