Támad az őszibarack legsúlyosabb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

agrarszektor.hu
Egyre kevésbé lehet az egész országra kiterjedő növényvédelmi előrejelzést adni. Gyakran már egy településen belül is egészen eltérő időjárási jelenségekkel találkozunk és egyre több olyan pl. mediterrán származású gyümölcsfajtát is telepítettek a kertészek, melyeknek a betegség-ellenállóságával, fagytűrő képességével stb. nincsenek tisztában. Így van ez az őszibarackok esetében is. Az időjárás országos hűvösre és csapadékosra fordulása mindenképpen kedvező volt a tafrina terjedésének.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek, tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Az első lépés már megtörtént, ez a rezes lemosás volt. Most azonban ismételni kell a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. A 2021. évi 1. felhívás mellékletében felsoroltam a rezes gombaölőket, nem változott a számuk. Aki most vásárol, annak a tribázikus rézszulfát hatóanyagút javasolják, mert ezt, a kedvező pH-ja miatt még később is fel lehet használni őszibarackon, a "fajtára jellemző színeződés kialakulásáig" - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokan még mindig félnek a réztől, a perzselő hatásától az őszibarackban. Egyre több olyan visszajelzést kapok a permetező kertészektől, melyek alapján úgy tűnik, hogy még a virágzásban is használható néhány készítmény, nem perzselik meg a virágokat. Sajnos a fajtákra és egyben a készítményekre is kiterjedő összehasonlító kísérletek nélkül nem lehet biztosan ajánlani olyan rezes gombaölőket, melyek nem okoznak kárt. Még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölő hatóanyag van, a difenokonazol, mely felszívódó (szisztemikus). Jelenleg 13 név alatt vásárolható meg ugyanaz a készítmény. A mankoceb hatóanyag engedélyének tavalyi visszavonása miatt más gombaölőktől is el kellett búcsúznunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben ismételni kell a kezelést 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 °C-t, ekkor leáll a gomba károsítása. Fontos, hogy a cseresznyének, a meggynek (tünete a boszorkányseprő), a szilvának (tünete a bábaszilva) és a kajszinak is van "saját tafrinája". Mindegyik tafrinafajra igaz, hogy alacsony hőmérsékleten, esős, párás időben terjednek igazán és 15-20 0C átlaghőmérsékleten már megszűnik a károsításuk. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?