Súlyos döntést hozott a görög kormány: ez a lépés rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
A 'Genesis' ciklon áthaladása miatt komoly eső- és jégkárok sújtották Görögországot, amelyek a betakarítás előtt álló cseresznyeültetvényekben súlyos, kiterjedt gyümölcsrepedést okoztak. Mára hivatalossá vált, akkora a kár, hogy a görög kormány kárenyhítési alapot hozott létre a termelők számára. Bár a károk pontos felmérése még mindig zajlik, az nem túl biztató hír, hogy a nagyjából a mi Agrárkamaránknak megfelelő ELGA-nak 130 agronómust kellett azonnal, átmeneti időszakra felvennie a munka sikeres elvégzése érdekében, ami még így is csúszik.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az előző héten pénteken, de főleg szombaton lezúduló Genesis csapadékhulláma Imathia és Pella térségében nagy területeken okozott károkat, Amüntaio környékén (Maniaki, Agiosz Panteleimon, Vegora és Anigono közelében) pedig szintén több száz gazda termése veszett oda részben vagy egészben. Alsó hangon is több ezer hektárnyi érintett területről tudni már most, a kárfelmérés korai fázisában, és az is biztos, hogy a betakarítás alatt álló cseresznye és korai őszibarack mellett a nektarinültetvények, valamint egyes zöldség kultúrák is károsodtak - írja a FruitVeB.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

EZ IS ÉRDEKELHET

Özönvízszerű esőzések okoztak károkat Agrasz, Meszimeri, Karüdia, Orma, Loutraki, Megaplatanosz, Filoteia és Galatadesz térségében, és voltak olyan területek, amelyeket még jégeső is sújtott. Évrosz prefektúra északi részén szombat délután két óra alatt 110 mm csapadék hullott, itt összesen 15 ezer hektár mezőgazdasági terület, elsősorban cseresznye, gabonafélék, gyapot és napraforgó érintett. Küprinosz, Valtosz, Neochori, Lepti, Pyrgosz és Szagini településeken sáros áradat söpört végig, lakóházakat is veszélyeztetve, 30-40 lakóépület meg is rongálódott. A beszámolók szerint "holdbéli tájat" hagyott maga után az intenzív jégeső Magnesziában, itt mandula, pisztácia, cseresznye, szőlő és olajbogyó ültetvényeket vert el a jég.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?