Kegyetlen viharok pusztítottak itthon: ez menthette meg a termést a földeken?

Kegyetlen viharok pusztítottak itthon: ez menthette meg a termést a földeken?

agrarszektor.hu
A rendkívül extrém pénteki időjárási viszonyok között is hatékonyan működött az országos jégkármérséklő rendszer. A szomszédos országokban jóval nagyobb jégdarabok hullottak, és okoztak a magyarországinál komolyabb károkat. A védekezés eredményességét jól mutatja, hogy 14 vármegyében a legmagasabb fokozatú volt a jégveszélyesség, de csak ezek harmadában volt ténylegesen jégeső. Ott is a határon túlról érkező zivatarok, illetve szupercellák okozták a jégverést, amelyek ellen a hazánkban működő, legmodernebb jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az előző napok előrejelzései, riasztásai szerint alakult a pénteki nap időjárása, hiszen a forró levegőre érkező front több helyen okozott heves, viharos széllel, nagyobb szemű jéggel, illetve felhőszakadással kísért zivatarokat pénteken. A harmadik napja tartó hőségriasztást a pénteken érkező hidegfront zárta, mely zivatarláncokkal, szupercellákkal vonult át hazánk felett. A vihart kísérő 80-90, néhol 100 km/h-t meghaladó széllökések komoly viharkárokat okoztak többfelé az országban. Pénteken a legerősebb mért széllökés 110 km/h volt. A szél nem csak az intenzívebb csapadékgócok környezetében támadt fel, a front mögött is nagy területen viharossá fokozódott, és többfelé nagyobb károkat okozott - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A károk nagy részét a határainkon túlról érkező viharok, illetve szupercellák okozták, amelyek ellen a Magyarországon működő, legmodernebb talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni. A szupercellákat nagy szemű, diónyi vagy annál nagyobb méretű jég kísérte. A nem szupercellás zivatarok esetében legfeljebb cseresznye méretű jég hullott. A zivatarok nagyobb mennyiségű csapadékot is hoztak, a legtöbb mért csapadék 76 mm volt pénteken.

Pénteken az első hevesebb zivatarok már a késő délutáni órákban kialakultak Galyatető környékén, nagyobb méretű jég és viharos erejű szél kíséretében. Ekkor már szupercellás jegyeket mutató viharok is megjelentek a radarképen, Heves, Zala, Baranya és Bács-Kiskun vármegyében. A zivatarok hevességét is jelzi, hogy egy nap alatt 220 743 villámot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei, mely az idén regisztrált villámok 40 %-át teszik ki. A rendkívüli időjárást jól jellemzi az is, hogy a 19 vármegyéből 14-ben a legmagasabb fokozatú volt a jégkárveszélyességi szint!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?