Hatalmas jégesők pusztítottak a német földeken: brutálisak a károk

Hatalmas jégesők pusztítottak a német földeken: brutálisak a károk

agrarszektor.hu
Az előző hetek során több mint 22 ezer hektárról jelentettek jégkárt az északnémet területeken, de további jégesők várhatók. A jégeső a gabonaféléktől kezdve a burgonyán és a hüvelyeseken át a gyümölcsökig, szőlőig és zöldségfélékig szinte minden kultúrát érintett.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Vereinigte Hagel biztosító közlése szerint eddig 6700 kárigény érkezett valamivel több, mint 22 ezer hektár mezőgazdasági területről az utóbbi hetek jégesőit követően, a kárigények összege eléri a 10 millió eurót - írta meg a FruitVeB. A fő kárterület az északnyugat-délkeleti irányba húzódó, Marktheidenfeldtől Ochsenfurton át Markt Erlbachig terjedő körzet, a legsúlyosabb károkat pedig az alsó-frankországi (Unterfranken) déli részén, Ochsenfurt, Gelchsheim és Hemmersheim háromszögben szenvedték el az állományok. További, lokális károkat jelentettek a Rajna-vidékről, Köln-Aacheni térségéből, és Stuttgart tágabb körzetéből. A jégeső nem válogat: gabonaféléktől kezdve a burgonyán és a hüvelyeseken át a gyümölcsökig, szőlőig és zöldségfélékig szinte minden kultúra érintett. Alzey térségében mintegy 300 hektár szőlő károsodott súlyosan.

A német gazdák még nem lélegezhetnek fel, mivel egy alacsony nyomású rendszer a következő napokban igen valószínű, hogy pontzivatarokat okoz majd az ország keleti felében. Nyugaton egyelőre folytatódik a száraz nyári időjárás, akárcsak Hollandiában, de a következő hét elején délnyugati áramlással meleg, párás, zivatarok és viharos időjárás kialakulásának lehetőségét hordozó légtömegek érik el Németország nyugati részét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?