Tényleg a méret a lényeg: a kis cseresznye semmit sem ér az olaszoknál

agrarszektor.hu
Körülbelül egy hét múlva kezdődik a cseresznyeszüret Olaszország Veneto régiójában. A gyümölcstermesztők körében pozitív a hangulat, mivel a fák több gyümölcsöt teremnek, mint évek óta, ami kompenzálhatja a tavalyi veszteségeket.

A márciusi és áprilisi hideg időjárás, valamint a szárazság kissé lelassította a virágzást, az enyhe, fagymentes éjszakék viszont kedveztek a virágzásnak és a gyümölcs növekedésének - nyilatkozta Francesca Aldegheri, a Confagricoltura Veneto gyümölcsszekciójának elnöke. Mint fogalmazott, kiváló kilátásokkal indulnak, de az ilyen kijelentésekkel óvatosnak kell lenni, mert a piac a 28-30 mm-es gyümölcsöket követeli meg. A kis cseresznye nem ér semmit. Idén is különböző fajtákat termesztettek, például a Ferrovia, a Regina, a Kordia, a Durone, a Mora, a Carmen és a Sweet fajta klónjai is szerepelnek a kínálatban. A fajtáknak különböző érési ideje van, így egyrészt nem kerülnek egymás útjába a jelenleg még kapható apuliai árukkal, másrészt a szövetkezetben jobban el tudják osztani a munkaerőt is, kisebb a munkacsúcs - írja a FruitVeb. A 2019-es jégkár és a 2020-as és 2021-es fagykárok során az olasz cseresznyetermesztők súlyos terméskiesést szenvedtek, most viszont egy jó évben reménykednek. Veneto tartományban a 2008-as 2784 hektárról 2021-re 1968 hektárra csökkent a termőterület. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Annak érdekében, hogy ez a csökkenés ne fokozódjon, ésszerű árakat kell fizetni a termelőknek a munkájukért. Senkinek sem érdeke, hogy keményen dolgozzon, kockázatot vállaljon, előre kifizesse a kiadásokat, és az évet is deficittel zárja  

- mondta Aldegheri.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?