2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Váratlan dolog történt az olasz cseresznyével: ennek sok termelő örülhet

Váratlan dolog történt az olasz cseresznyével: ennek sok termelő örülhet

agrarszektor.hu
Egyelőre elégedettek az idei évvel az olasz cseresznyetermesztők. A májusban hullott sok csapadék csak a korai fajtákban okozott károkat, a középérésű fajtáknál nagyobb átmérőt eredményezett. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Verona környéke régóta meghatározónak számít az olasz cseresznyetermesztés szempontjából. Az idei szezonról Bragantini Marco (Cherry Passion) és Stefano Pezzo valamint Alessio Costa (LC Fruit, Monteforte D'Alpone) adott rögtönzött helyzetképet - írta meg a FruitVeB. Mindegyikük meglehetősen pozitív képet adott a mostani szezonról: a termelők jelenleg teljes erővel a betakarításra koncentrálnak a legfontosabb helyi fajta, a Mora di Verona esetében. A szakértők szerint a gyümölcsök esztétikailag is jól néznek ki, és nagyon jó az ízük, annak ellenére, hogy az időjárás eddig nem volt a legkegyesebb a termesztőkhöz. Mint mondták,

a Mora di Verona cseresznyét markánsan édes íz jellemzi, sokkal édesebb, mint a többi hasonló időpontban érő fajta, ez pedig ellensúlyozza a közepes gyümölcsátmérőt. A szüret még pár napig folytatódik, és ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően jó marad, biztosak vagyunk benne, hogy mind a terméssel, mind az értékesítéssel elégedettek leszünk.

Jelenleg még a Mora di Verona mellett a Ferrovia betakarítása is folyamatban van, de megkezdődött az első Kordia betakarítása is, és hamarosan a Regina következik. Alessio Costa szerint a májusban mindenekelőtt a heves esőzések miatt szenvedtek a termelők, a csapadék a korai fajták nagy részét megrongálta, de ez szerencsére a teljes termelésnek csak 10%-át tette ki. Minden rosszban van valami jó, így a középkésői cseresznyefajtáknak kifejezetten jót tett a bőséges esőzés. Ezért Idén sokkal nagyobb gyümölcsátmérőkre számítanak, mint az aszályos tavalyi évben.

Az értékesítés egyelőre jól megy, és igaz ugyan, hogy a termés mennyisége nem éri el a tavalyi volument, sőt, a kereslet meg is haladja a rendelkezésre álló mennyiséget, de ez a piaci helyzet az árak megduplázódását eredményezte. Sokkal kevesebb gyümölcs érkezik ugyanis Pugliából és Emilia-Romagnából, de Spanyolországból is, az ezeken a területeken uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31