Itt a magyar szakemberek jóslata: ez a növény lehet az év nagy nyertese

Itt a magyar szakemberek jóslata: ez a növény lehet az év nagy nyertese

A 2020-as évben határozottan rájár a rúd a magyar mezőgazdaságra. A tavaszi fagyokat és szárazságot komolyabb nyári esők követték, a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis óriási károkat okozott az állattartóknak. És akkor a tavasz óta az országban is jelen levő koronavírus-járványról, és annak agráriumra gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk. Sok termés emiatt átlagos, közepes, vagy egyenesen gyenge lett, de az idei évnek is megvannak a slágernövényei. Ilyen például a takarmánykukorica, amelyből a szakértők egybehangzó állítása szerint a sokéves átlagot meghaladó termés várható idén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közeledik a takarmánykukorica betakarításának kezdete. De milyenek a közel egymillió hektáron vetett növény a terméskilátásai idén? A tavalyihoz képest mekkora lehet az idei termés, és milyen lehet ennek a minősége? Okozott-e bármiféle problémát az időjárás? Az Agrárszektor erről kérdezte meg legnagyobb hazai termelőket és előállítókat, valamint arról, hogy a termelők hogyan élték meg a koronavírus-járványt, milyen tapasztalatokat szűrtek le az elmúlt hónapok történéseiből.

Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója kérdéseinkre elmondta, hogy jók a takarmánykukorica terméskilátások, a száraz tavaszt kárpótolta bőséges csapadék a nyári hónapokban. A várakozások megközelítik a tavalyi mennyiséget, azaz elegendő árualap lesz exportra és a hazai feldolgozásra is. A Hungrana egyelőre nem lát minőségi problémákat az idei termésben, mostanra már több, mint egy hete érkezik hozzájuk a nedves kukorica.

Az idei évben azt lehet mondani, hogy 2-3 hetet csúszik a betakarítás. Az időjárás nem okozott problémát számunkra, sőt, a sokévi átlagot meghaladó nyári esőzések segítették is a kukorica fejlődését

- mondta Reng Zoltán.

A Hungrana Kft. vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a koronavírus számtalan belső intézkedést eredményezett, aminek köszönhetően is sikerült elkerülniük a vírust, nem volt egy fertőzött sem a munkatársak között. Sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták, és a védőfelszereléseket is azonnal biztosították, nemcsak a saját kollégáik, hanem a hozzájuk érkező külső partnerek számára is.

Ami a cég értékesítését érinti, a HoReCa-szektor visszaesése minket is érintett, az el nem fogyasztott élelmiszer termékek hiányként jelentkeznek a terveinkhez képest. Viszont számos termék iránt megnőtt a kereslet, ami nagyjából helyrebillentette az egyensúlyt

- mondta a tapasztalataikról Reng Zoltán.

A Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Kulik Zoltán szerint a tavaszi szárazságot követően az időjárás a szántóföldi növénytermesztés számára kedvezően alakult. Nemsokára elindul a tavaszi vetések betakarítása is, és a sokéves átlagot meghaladó termés várható a kukoricában. A Vitafort Zrt. folyamatosan monitorozza a partnerhálózatát, hogy minél pontosabb képet kapjanak a takarmány alapanyagokról, és azt látják, hogy vegyes a kép az ország különböző tájegységeiben.

A hazánkban közel 1 millió hektáron vetett kukorica várható össztermése szerintünk a 8 millió tonnát el fogja érni, de akár rekord közeli termés is várható. Az árak tekintetében az elmúlt évekhez hasonló árszintet várunk, mivel a nemzetközi tőzsdei jegyzések is ezt támasztják alá

- jelentette ki Kulik Zoltán.

A Vitafort vezérigazgatója beszélt arról is, hogy a tél végi, tavaszi aszály ellenére az őszi vetésű növények átlagos, illetve magas termést produkáltak, továbbá nem jelentett problémát az esetleges megjelenő toxin szennyezés sem. Árpa tekintetében pedig kifejezetten jó évet zárt a magyar agrárium.

Kulik Zoltán szerint jelenleg egy hosszú nehéz fél éven van túl az ország. Sajnos az agráriumot egyszerre nem csak a koronavírus sújtja, hanem jelen van még az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is. Eddig az országnak sikerült minden fronton helyt állnia. A Vitafort Zrt. az elmúlt fél évben felkészült minden eshetőségre és kidolgozta saját operatív programját a hatékony megelőzés érdekében.

A tapasztalatokat figyelembe véve javasoljuk, hogy ésszerű és nem túlzó készletezéssel és nyugodt megfontolt döntéshozatalokkal minden nehézség áthidalható. Ezt tettük tavasszal és ezt fogjuk tenni az ősz folyamán is

- mondta Kulik Zoltán.

A Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója, Hódos Ferenc elmondta, hogy meglátásuk szerint a 2020-as év ismét szerencsésnek mondható a kukoricatermelés szempontjából Magyarországon. A szárazabb tavaszt közel ideális nyári időjárási viszonyok követték, így 2019 után idén is jó eséllyel 8-8,5 milló tonnás országos kukoricatermésre lehet számítani. A nyári esők időben érkeztek, így stresszelő állományt alig lehetett látni.

Bár a Pannonia Bio-nál még nem állnak rendelkezésre új kukoricából mért eredmények, komolyabb toxin nyomásra nem számítunk. Esetleg a lokálisan előforduló belvizes területekről jöhetnek enyhén DON toxin fertőzött tételek, de országos szintű problémát nem várunk

- mondta Hódos Ferenc.

A Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója elmondta, hogy az időjárás nem okozott számukra semmiféle problémát, és a vállalat sikeresen vészelte át a koronavírus első hullámát is. Szerencsére a betegség nem érintett egyetlen, a cégnél dolgozó kollégát sem. A megfelelő óvintézkedéseket megtették, a védőeszközök rendelkezésre álltak, és állnak most is. A cég által gyártott etanol felhasználásával készült fertőtlenítőszerből a hiány idején több közintézménynek is nagyobb mennyiséget adományoztak. A logisztika és a gyártás zavartalan volt, sőt, új termelési rekordokat döntöttek.

Jelenleg zajlik az új biogáz üzemünk beüzemelése, amitől komoly energiafelhasználás megtakarítást várunk. A legnagyobb nehézséget a DDGS-t felhasználó takarmány piacaink élik meg. A koronavírus által okozott keresletcsökkenés, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza bizonytalanná teszik a takarmányos vevőinket. Az etanol piac a kezdeti sokk után hamar talpra állt, és az ipari felhasználás piacnövekedése miatt bizakodva állunk a 2020-as termésű kukorica szezon előtt

- jelentette ki Hódos Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?