2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Jöhet hó, fagy, kánikula, jó éve lesz a zöldségeseknek

Várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani idén az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly. A paprikát, paradicsomot, uborkát megviselte a nagy téli hideg, a görögdinnye szedése viszont 5-10 nappal korábban indulhat a forróság miatt.
 
 

Öt-hat százalékkal, vagyis 100 ezer tonnával több zöldséget lehet idén betakarítani az országban – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A hajtatott növények termőterülete 2017-ben mintegy 3600 hektár, hasonló a 2016. évihez. A szabadföldi zöldségek termőterülete az idén valamelyest meghaladja a tavalyit, a múlt évi 76 ezer hektár helyett az idén mintegy 80 ezer hektár területen termelnek szabadföldön zöldséget.

A hajtatott zöldségek közül a hidegtűrő növények – a káposzta- és salátafélék, valamint a retek – termesztése május közepére befejeződött. A piac kiegyensúlyozott volt, a termelést nem nehezítette időjárási, növényvédelmi probléma, a termelői árak is jobbak voltak, mint az elmúlt években.

A melegigényes növények – a paprika, a paradicsom, az uborka – esetében a nagyon korai (fűtött) termesztést megviselte a rendkívül hideg január és február. Így a szedés a szokásosnál 2-3 héttel később indult, április közepén. A termelői árak az év elejétől április végéig magasabbak voltak, majd azóta alacsonyabbak a tavalyinál.

Június elejétől nagy mennyiségben jelent meg a piacokon a hidegfóliában termelt tölteni való (tv) paprika, majd június közepétől elindult a kápia paprika szedése is. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően nagyobbak a hozamok, jobb a minőség, mint az elmúlt években.

A szabadföldi zöldségek közül a zöldborsó betakarítása a vége felé közeledik, közel 80 ezer tonnát gyűjtenek be. Az öntözetlen területeken az aszály okoz némi terméskiesést, a kánikula pedig a minőségre gyakorol negatív hatást.

A többi zöldségfaj esetében az állományok szépen fejlődnek, ám az aszály és kánikula néhány termőtájon már most gondot jelent. Több kultúránál a korai fajták betakarítása elkezdődött. A káposztafélékből, áttelelő vöröshagymából, fokhagymából, salátából, gyökérzöldségekből és étkezési csemegekukoricából folyamatos az ellátás a piacokon, az árak a tavalyi árakhoz hasonlóan alakulnak.

A görögdinnye tömeges szedése várhatóan a jövő héten kezdődik, 5-10 nappal korábban, mint tavaly. A sárgadinnye szedése fólia alól már június elején megindult, a termés nagy részét a hazai piacokon értékesítik.

Ledó Ferenc szerint az ágazat elsődleges (alapanyagáron mért) kibocsátása a tavalyihoz hasonló, várhatóan 260–280 milliárd forint lesz. A másodlagos kibocsátás (a feldolgozott terméket és a hozzáadott-értéket is számítva) eléri a 750–780 milliárd forintot. A zöldségágazat termelése fele-fele arányban kerül a friss termékek piacára és a feldolgozó iparhoz. Az export friss termékeknél 20, a feldolgozottaknál pedig mintegy 75 százalék.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu