Jöhet hó, fagy, kánikula, jó éve lesz a zöldségeseknek

MTI
Várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani idén az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly. A paprikát, paradicsomot, uborkát megviselte a nagy téli hideg, a görögdinnye szedése viszont 5-10 nappal korábban indulhat a forróság miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Öt-hat százalékkal, vagyis 100 ezer tonnával több zöldséget lehet idén betakarítani az országban - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A hajtatott növények termőterülete 2017-ben mintegy 3600 hektár, hasonló a 2016. évihez. A szabadföldi zöldségek termőterülete az idén valamelyest meghaladja a tavalyit, a múlt évi 76 ezer hektár helyett az idén mintegy 80 ezer hektár területen termelnek szabadföldön zöldséget.

A hajtatott zöldségek közül a hidegtűrő növények - a káposzta- és salátafélék, valamint a retek - termesztése május közepére befejeződött. A piac kiegyensúlyozott volt, a termelést nem nehezítette időjárási, növényvédelmi probléma, a termelői árak is jobbak voltak, mint az elmúlt években.

A melegigényes növények - a paprika, a paradicsom, az uborka - esetében a nagyon korai (fűtött) termesztést megviselte a rendkívül hideg január és február. Így a szedés a szokásosnál 2-3 héttel később indult, április közepén. A termelői árak az év elejétől április végéig magasabbak voltak, majd azóta alacsonyabbak a tavalyinál.

Június elejétől nagy mennyiségben jelent meg a piacokon a hidegfóliában termelt tölteni való (tv) paprika, majd június közepétől elindult a kápia paprika szedése is. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően nagyobbak a hozamok, jobb a minőség, mint az elmúlt években.

A szabadföldi zöldségek közül a zöldborsó betakarítása a vége felé közeledik, közel 80 ezer tonnát gyűjtenek be. Az öntözetlen területeken az aszály okoz némi terméskiesést, a kánikula pedig a minőségre gyakorol negatív hatást.

A többi zöldségfaj esetében az állományok szépen fejlődnek, ám az aszály és kánikula néhány termőtájon már most gondot jelent. Több kultúránál a korai fajták betakarítása elkezdődött. A káposztafélékből, áttelelő vöröshagymából, fokhagymából, salátából, gyökérzöldségekből és étkezési csemegekukoricából folyamatos az ellátás a piacokon, az árak a tavalyi árakhoz hasonlóan alakulnak.

A görögdinnye tömeges szedése várhatóan a jövő héten kezdődik, 5-10 nappal korábban, mint tavaly. A sárgadinnye szedése fólia alól már június elején megindult, a termés nagy részét a hazai piacokon értékesítik.

Ledó Ferenc szerint az ágazat elsődleges (alapanyagáron mért) kibocsátása a tavalyihoz hasonló, várhatóan 260-280 milliárd forint lesz. A másodlagos kibocsátás (a feldolgozott terméket és a hozzáadott-értéket is számítva) eléri a 750-780 milliárd forintot. A zöldségágazat termelése fele-fele arányban kerül a friss termékek piacára és a feldolgozó iparhoz. Az export friss termékeknél 20, a feldolgozottaknál pedig mintegy 75 százalék.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58