Egyre több ilyen paradicsom lehet a magyar boltokban: ezt jó, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen paradicsom lehet a magyar boltokban: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A török exporttilalom most már talán nem emeli tovább az euró­pai, ezzel együtt a hazai paradicsom­árakat. Ugyan Magyarország korábban jelentős mennyiséget vásárolt a török termelőktől, a kiviteli korlátozás miatt nem kell hiánytól tartani a hazai pia­con. Néhány héten belül ráadásul a magyar paradicsom is megjelenik majd a kínálatban, ezzel egyidejűleg pedig az árak is lejjebb szállhatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fokozódhat a paradicsomhiány az Európai Unióban, ugyanis Törökország nemrég bejelentette, hogy átmenetileg beszünteti a zöldség exportját - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A törökök a lépést az árstabilitás biztosításával magyarázták, és április 14-ig tartják fenn. Az intézkedés a friss paradicsom mellett a fagyasztott zöldségre is vonatkozik, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, amelynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmondta, hogy a földrengésekkel érintett területen működik a török hajtató kertészetek jelentős része, ezért amellett, hogy a belső piacon nagyon komoly logisztikai nehéz­ségekkel küzdenek, vélhetően jelentős mértékben visszaeshet a termelés is. Magyarországon azonban szerencsére nem kell ilyen mértékű hiánytól tartani, bár Törökország jelentős importpartnernek számít ezen a területen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 első nyolc hónapjában összesen 1700 tonna török paradicsom érkezett a magyar piacra, miközben Spanyolországból 4900 tonna körüli mennyiséget importált az ország. Ledó Ferenc szerint a mostani török döntés hatása hosszabb távon nem okoz hiányt, hiszen a napokban már elkezdték szedni a magyar üvegházakban is a fürtös paradicsomot, három-négy héten belül pedig nagyobb mennyiség is megjelenik majd a piacon. Bár a hazai fogyasztás teljes ellátására ez még nem lesz elegendő, április második felére a magyar paradicsom már kiszorítja az importárut a boltokból.

A szakember az árakkal kapcsolatban elmondta: jelenleg olyan drága a paradicsom Európában, így itthon is, hogy ezen szint fölé már vélhetően nem emelkednek az árak. A hazai zöldséggel egyidejűleg vélhetően a holland paradicsom is megjelenik az európai kínálatban, valamint a marokkói és spanyol ültetvényeken kárt okozó hideghullám hatásai is lecsengenek.

Néhány héten belül rendeződik a helyzet az uniós paradicsompiacon. Ezzel együtt pedig az árak is csökkennek

- mutatott rá Ledó Ferenc.

A jelenlegi magas árszint ráadásul a fogyasztás visszaesésével is fenyeget. Ledó Ferenc szerint míg a kertészetek a múlt évben a termelési költségeik növekedését be tudták építeni az árakba, a forgalom pedig a magasabb árak ellenére sem esett vissza, az idén már biztosan más lesz a helyzet.

A múlt év tavaszán jelentős többletjövedelemre tehettek szert a háztartások, a 13. havi nyugdíj mellett a személyi jövedelemadó visszatérítése is növelte a vásárlóerőt. Ez az idén hiányozni fog

- jegyezte meg Ledó Ferenc. 

A hazai hajtató kertészetek kilátásai egyébként sem túl rózsásak, jelenleg is nagy a bizonytalanság az ágazatban. A borús hangulatot csak részben magyarázza a fogyasztás csökkenésétől való félelem, a termelők elsősorban a növényvédelmi kérdések miatt aggódnak. A NAK zöldségtermesztési alosztályának vezetője jelezte: felmérésük szerint jelentősebb termelés-visszaesésre nem számítanak az ágazatban, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a tavalyinál jóval komolyabb növényvédelmi gondokkal küzdenek a kertészetek, a szerválaszték nagyon szűk, a biológiai növényvédelem pedig sok esetben nem működik megfelelően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13