Riasztó jóslat érkezett: komoly veszélyben van Európa zöldség-gyümölcs ellátása

Riasztó jóslat érkezett: komoly veszélyben van Európa zöldség-gyümölcs ellátása

agrarszektor.hu
Az Almeríai Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Szervezeteinek Egyesülete, vagyis a COEXPHAL szerint komoly veszélyben van Európa zöldség-gyümölcs ellátása. Az almeríai termelők a súlyos állításukat adatokkal is alátámasztották a Berlinben megrendezett Fruit Logistica kiállításon. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Almeríai Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Szervezeteinek Egyesülete (COEXPHAL, Asociación de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería) képviseletében Luis Miguel Fernández ügyvezető a Berlinben, február 8-10. között megrendezett Fruit Logistica kiállítás előadásainak egyik szekciójában beszélt arról, hogy a jelenlegi szezonban a termelés jelentős mértékben elmarad a korábbi idényekben megszokott volumentől - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az 5. és 7. hét között értékesített paradicsom mennyisége például 22%-kal volt kisebb a tavalyinál. Ugyanez érvényes az uborkára is (21%-os visszaesés), paprika és padlizsán esetében 25% körüli a csökkenés, a cukkini volumene pedig eddig 15%-kal maradt el az előző évitől.

A kereslet jóval meghaladja a kínálatot

A helyzet egyre aggasztóbb, mivel Európa legjelentősebb termesztőkörzete a partnerekkel előre leszerződött mennyiségek szállítását is egyre nehezebben tudja teljesíteni. Özönlenek a megrendelések, és a körzet vállalatai mindent megtesznek, hogy az igényeket kielégítsék, de gyakorlatilag lehetetlen az összes rendelést teljesíteni. A helyzet az, hogy az Európa számos országából érkező kereslet messze meghaladja a jelenleg rendelkezésre álló árukínálatot. A COEXPHAL vezetője szerint a legrosszabb forgatókönyv, hogy az áruhiánytól tartó partnerek más piacok, beszerzési források felé fordulnak. Ez főleg középtávon járna kellemetlen következményekkel az almeríai termelők számára, mivel harmadik országok lépnének be Spanyolország már meglévő piacaira. Hogy Hollandia mellett Almería mennyire jelentős kiindulási pontja az Európai Unió főbb frisszöldség-kereskedelmi útvonalainak, azt az alábbi, nagyságrendeket érzékeltető ábrán mutatjuk be, ahol csak a 100 millió dollár feletti kereskedelmi útvonalak kerülhettek fel a térképre.

Az almeríai szezon eddigi alakulásáról röviden

Pedig az idény kifejezetten jól indult, hiszen decemberig igen meleg időjárás uralkodott Dél-Spanyolországban, ami kifejezetten kedvező szezonkezdetet jelentett: az állományok fejlődése felgyorsult, és a szokásosnál előrébb tartott - igaz, a vírusos betegségek és a kártevők nyomása is megnőtt. Fernández szerint a meleget azonban váratlanul egy szokatlan hideg időszak váltotta fel, és bár kívánatos lenne, hogy emelkedjen a hőmérséklet, lassan már az is kérdés, hogy hogyan fognak erre reagálni a növények.

A zöldségtermesztés jövedelmezőségéről és az árak alakulásáról

Az elmúlt hetek eleve magas, és egyre emelkedő árai ellenére nagyon sok termelő veszteséget kénytelen elkönyvelni, mivel a hozamok visszaesése olyan mértékű, hogy még a drágábban értékesített termék sem képes ellensúlyozni az utóbbi időszakban elszállt termelési költségeket. Az inputokat a háború begyűrűző hatásai, főleg a megugró energiaköltségek illetve a magas inflációs környezet is drágítja. Fernández szerint a COEXPHAL termelői számára már az ideális lenne, ha vissza tudnának térni a normális termelési ütemhez, ami a mostani megborult kereslet-kínálati viszonyokat követően lehetővé tenné a mennyiségek és árak egyensúlyának helyreállását. Hogy az energiaválság bekövetkezése óta az intenzív zöldségtermesztés költségei milyen mértékben emelkedtek, azt a paradicsom példáján mutatjuk be (az uborka termesztése ennél jóval olcsóbb, ezért is váltott sok holland termelő uborkára a világítási és fűtési költségek elszállását követően).

Jelenleg, azaz 2023. februárjában az ASAJA-Almería adatai szerint a bunkerfóliás paradicsomtermesztés hektáronkénti teljes költsége legalább 83 ezer euró körül alakul (32 millió Ft), de ez 2021 elején még csak 62 ezer euró (24 millió Ft) volt. A hektáronkénti összköltség legnagyobb részét, 40-46%-át a munkaerő teszi ki (átlagosan 33,2 ezer euró/ha, azaz körülbelül 12,8 millió Ft/ha, de ez 2021-ben még csak 24,8 ezer euró/ha, azaz 9,5 millió Ft volt). A munkaerő után Almeríában a második és harmadik legjelentősebb tételnek a műtrágyák (13%) és a növényvédő szerek (11%) számítanak, ezek 3200 ill. 3000 euróval drágultak hektáronként. Ezek csak a közvetlen termelési költségek, így ebben nincs például benne az, hogy 2021 óta az amortizáció költsége is 40%-kal emelkedett az építőanyagok és a kertészeti fóliák drágulása miatt. A 2023-as évben a hajtatott frisspiaci termékek árai igazából erre a hatásra kezdtek reagálni, és még mindig bizonytalan, hogy a jelenlegi, egyébként a termelők szempontjából meglehetősen jó árak mellett valóban nyereségesen képesek-e zárni a szezont.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?