Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

Váratlan lépést tettek a törökök: leállították az ország paradicsom exportját

agrarszektor.hu
A török agrárminisztérium az árstabilitás biztosítása érdekében átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el friss és fagyasztott paradicsomra egyaránt. A kiviteli tilalom április 14-ig tart.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium március 2-án a friss és fagyasztott paradicsom exportjának tilalmát rendelte el Törökország mind a 81 tartományában. A kiviteli tilalom április 14-ig tart. A döntés oka az országban az utóbbi pár napban bekövetkezett példátlan méretű áremelkedés, illetve az élelmiszerbiztonság és árstabilitás garantálása, különösen a földrengés által sújtott 11 tartományban. Az exporttilalom minden célország vonatkozásában fennáll, kivétel Észak-Ciprus, Palesztina, Azerbajdzsán, Szíria egyes részei, illetve mindazok a humanitárius segélyprogramok, amelyeknek a török állam korábban már támogatást ígért - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az intézkedésben kétségkívül szerepet játszott az Európát jelenleg sújtó zöldség-gyümölcs ellátottsági krízishelyzet is, melynek következtében Angliában a vásárlóknak üres polcokkal kellett szembenézniük számos áruházláncban. Ez a spanyol és észak-afrikai szállítások megritkulásának a következménye, ám ennek hatására egyre több európai importvállalat fordult a Törökországhoz, mint potenciális paradicsomforráshoz.  Jelenleg a török piacokon a paradicsom ára 35-40 török líra között alakul (655-745 Ft/kg).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?