Elképesztő drágulás a magyar piacokon: ennyiért adják most a retket, újhagymát

Elképesztő drágulás a magyar piacokon: ennyiért adják most a retket, újhagymát

agrarszektor.hu
Nemcsak a hónapos retek, de az újhagyma ára is emelkedett a Budapesti Nagybani Piacon a tavalyi évi azonos időszakában mért értékhez képest. A jó hír, hogy a hazai termékek mindkét zöldségféléből egész évben jelen vannak a boltokban és piacokon, ezek erősödésével pedig az importtermékek kifutnak a kínálatból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2020-ban Magyarországon rekordmennyiségű, 3,97 ezer tonna retek termett. Ez 26%-kal volt több, mint az előző évben. A retket jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt termesztik, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában - olvasható a Vg.hu oldalán.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) információi szerint a hónapos retek termelői csomónként 193 forintba került 2022 1-13. hetében, ami 12%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban az olaszországi importból származó hónapos retek nagykereskedelmi ára (136 forint/csomó) 7%-kal csökkent. A hazai felhozatal bővülésével - a korábbi évekhez hasonlóan - az idei évben is kifut az importtermék a kínálatból.

A bécsi nagybani piacon a belföldi hónapos retket csomónként 0,5-0,6 euró áron értékesítették, illetve a kínálatban szerepelt olaszországi hónapos retek is csomónkénti 0,45-0,55 euró áron. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban évente 245-255 ezer tonna hónapos retket termesztenek, a négy legnagyobb, meghatározó termelő: Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia. A termelés több országban szinte egész évben folyamatos, ezeken a helyeken az úgynevezett a salátagyárakhoz hasonló, zárt termesztőrendszerű "retekgyárak" jöttek létre.

A rekord retekterméssel szemben újhagymából 2020-ban az előző évinél 12%-kal kevesebb, 2,07 ezer tonna termett Magyarországon - idézte a KSH adatait az AKI. Belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon. Az újhagyma termelői ára 25%-kal (csomónként 202 forint) emelkedett 2022 1-13. hetében az egy évvel korábbihoz képest. Az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára csomónként 194 forint volt ugyanekkor, ami 4%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi. A hazai felhozatal bővülésével az idei évben is várhatóan eltűnik az importból származó újhagyma a kínálatból. A KSH adatai szerint Magyarországon 1,17 ezer tonna póréhagyma termett 2020-ban, ami 20%-kal kevesebb, mint a 2019. évi.

A KSH külkereskedelmi adatbázisában a póréhagyma, a téli vagy salottahagyma és a metélőhagyma együtt szerepel. E termékek behozatala 43%-kal 823 tonnára csökkent, kivitelük 80%-kal 81 tonnára esett 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi póréhagyma egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piacon, importversenytárs nélkül. Az AKI adatai szerint a póréhagyma termelői ára 33%-kal (darabonként 277 forint) emelkedett 2022 1-13. hetében az egy évvel korábbihoz képest.

A 13. héten a belpiaci fürtös paradicsomnak mérettől függően kilogrammonként a leggyakoribb ára 1050-1150 forint volt, míg az import fürtös paradicsom kilogrammonként 900-950 forintért került a Budapesti Nagybani Piac választékába. A belföldi termesztésű, 30-70 mm vállátmérőjű, tölteni való édes paprika a 2021-es év azonos heti áránál 32%-kal magasabb, kilogrammonként 1000 forintba kerül, a hazai kaliforniai paprikát pedig kilogrammonként 1300 forint áron kínálták. A lecsópaprikának 815 forint kilója, ami 32%-kal haladta meg az 52 héttel korábbit. Drágult a kígyóuborka is: a 400-500 gramm méretű belpiaci termék kilogrammonként 800 forintért szerepelt a kínálatban, szemben a tavalyi 13. heti kilogrammonként 550 forint leggyakoribb árral. Az Olaszországból importált sárgarépa csomónkénti 320 forintos ára 14%-kal emelkedett a 2021-es év 13. hetéhez viszonyítva. A lédig hazai sárgarépát 165, a petrezselyemgyökeret kilogrammonként 550 forint (az egy évvel korábbit 10%-kal, illetve 22%-kal meghaladó) leggyakoribb áron értékesítették. A hazai almák közül az Idared kilogrammonként 288 forint heti átlagára 3%-kal emelkedett, míg a Gala 315, a Starking 335 és a Golden fajtakörbe tartozó almák kilogrammonként 310 forint leggyakoribb ára 12%-kal, 7%-kal és 6%-kal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?