Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar sárgarépát a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar sárgarépát a piacokon

agrarszektor.hu
Jelenleg a sárgarépa az egyik legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, amelynek egyetlen hónap alatt csaknem kétszeresére nőtt az ára. A szakértők szerint egész Európában hiány van most ebből a zöldségből, sokfelé eleve kevesebbet ültettek belőle, de az időjárás is komoly problémákat okozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon: júniustól júliusig 89%-kal nőtt meg az ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint amíg júniusban még csak 387 forintot kértek kilójáért, ez júliusra 730 forintra emelkedett - derült ki az RTL Híradójából.

A sárgarépa azért is drágult meg ennyire, mert egész Európában hiány van belőle. Sokfelé kevesebb répát vetettek idén, de Hollandiában az aszály is megtizedelte a termést

- mondta el Varga István, a FruitVeB alelnöke.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy a termelési költségek megemelkedtek, a termelési kedv viszont alábbhagyott. Emiatt keletkezett ez az árrobbanás. Varga István úgy fogalmazott, hogy ha ősszel beérnek a későbbi vetések, a sárgarépa ára akkor is csak 15-25%-kal csökkenhet. A többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb a jövőben se. Pedig a vöröshagyma ára 73%-kal, a káposztáé pedig 23%-kal ugrott meg az előző évhez képest. Ennek oka az, hogy a hazai gazdálkodók a szükséges termékeket, például a gépeket, vetőmagot, műtrágyát, magas áron kénytelenek beszerezni külföldről.

Idén júliusban 17,1 százalékos inflációt mért a KSH az előző év azonos időszakához képest. Bár ez 2,5 százalékponttal kisebb érték, mint a pénzromlás júniusi mértéke, a környező országokban, például Romániában, Horvátországban és Szlovéniában már tavasszal 10% alatt volt az infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?