2022. december 4. vasárnap Borbála, Barbara

Letarolhatják Európát ezek a török termékek: eláraszthatják a boltokat

agrarszektor.hu
A Hürriyet szerint az egekbe szökő gázárak miatt komoly távlatok nyílhatnak a török zöldség-gyümölcs exportőrök előtt, mivel Európában, különös tekintettel az üvegházakra, jelentős mértékben esett vissza a termelés. A Reuters arról tudósít, hogy sok termelő Míg Törökországban az energiaárak gyakorlatilag változatlanok, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Belgiumban a hajtatott zöldségtermesztést súlyosan érintik. Hollandiában a Glastonbouw Nederland 3000 tagjának 40%-a finanszírozási problémákkal küzd, ágazati szakértők pedig az érintett uniós országokban a termelt volumen 30-40%-os visszaesését jósolják, különösen a paprika, a paradicsom és az uborka esetében.

Mirbey Adam, török zöldség-gyümölcs exportőr 40 éve dolgozik a szakmában, elsősorban Németországba szállít - írja a FruitVeB. A Hürriyet interjújában elmondta, hogy máris számos megállapodást kötöttek európai szupermarket-láncokkal:

Ha kihasználjuk az idei télen kialakult helyzetet, akkor könnyen 3,5 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra növelhetjük a zöldség- és gyümölcskivitelből származó bevételeinket

- tette hozzá, és optimizmusát fejezte ki, hogy a következő két évben akár 35 milliárd dollárra is emelkedhet a török exportbevétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak a törökök, hanem több észak-afrikai ország is nagyobb szerepet kaphat az uniós szupermarketláncok beszállítójaként, így például Marokkó, Tunézia és Egyiptom. Jack Ward, a British Growers Association igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben a zöldségek és gyümölcsök termesztése melegebb éghajlatú országokba helyeződjön át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?