Letarolhatják Európát ezek a török termékek: eláraszthatják a boltokat

Letarolhatják Európát ezek a török termékek: eláraszthatják a boltokat

agrarszektor.hu
A Hürriyet szerint az egekbe szökő gázárak miatt komoly távlatok nyílhatnak a török zöldség-gyümölcs exportőrök előtt, mivel Európában, különös tekintettel az üvegházakra, jelentős mértékben esett vissza a termelés. A Reuters arról tudósít, hogy sok termelő Míg Törökországban az energiaárak gyakorlatilag változatlanok, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Belgiumban a hajtatott zöldségtermesztést súlyosan érintik. Hollandiában a Glastonbouw Nederland 3000 tagjának 40%-a finanszírozási problémákkal küzd, ágazati szakértők pedig az érintett uniós országokban a termelt volumen 30-40%-os visszaesését jósolják, különösen a paprika, a paradicsom és az uborka esetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mirbey Adam, török zöldség-gyümölcs exportőr 40 éve dolgozik a szakmában, elsősorban Németországba szállít - írja a FruitVeB. A Hürriyet interjújában elmondta, hogy máris számos megállapodást kötöttek európai szupermarket-láncokkal:

Ha kihasználjuk az idei télen kialakult helyzetet, akkor könnyen 3,5 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra növelhetjük a zöldség- és gyümölcskivitelből származó bevételeinket

- tette hozzá, és optimizmusát fejezte ki, hogy a következő két évben akár 35 milliárd dollárra is emelkedhet a török exportbevétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak a törökök, hanem több észak-afrikai ország is nagyobb szerepet kaphat az uniós szupermarketláncok beszállítójaként, így például Marokkó, Tunézia és Egyiptom. Jack Ward, a British Growers Association igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben a zöldségek és gyümölcsök termesztése melegebb éghajlatú országokba helyeződjön át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?