Letarolhatják Európát az észak-afrikai zöldségek: eláraszthatják a boltokat?

agrarszektor.hu
A termálvizes forrásokban gazdag tunéziai Gabés kormányzóságban egyre újabb területeket vonnak be a korai zöldséghajtatásba. A jelenlegi energiaárak miatt a tél közeledtével pedig több észak-afrikai ország is nagyobb szerepet kaphat az uniós szupermarketláncok beszállítójaként, így például Marokkó, Tunézia és Egyiptom.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A TAP hírügynökség információi szerint a Tunézia középső részén elhelyezkedő Gabés (Kábesz) kormányzóságában az idei évben 153 hektáron működtek termálvizes üvegházakban korai hajtatott zöldségféléket előállító üzemek, amelyek összesített termelése 29,9 ezer tonna volt. Ezek a gazdaságok a sok termálkúttal rendelkező El Hamma oázis (az arab elnevezés jelentése: forró víz) környékén, illetve a 80 ezres lélekszámú településtől nyugatra helyezkednek el, és idén 19,9 ezer tonna zöldséget exportáltak, ami 7,4%-os visszaesést jelent a tavalyi, 21,5 ezer tonnás kivitelhez képest. A csökkenés oka a 2022. márciusában felfüggesztett orosz export. A következő idényben a régióban 155 ezer hektárt meghaladó termőterületen 30 ezer tonna korai hajtatott zöldségtermést prognosztizál a helyi kormányhivatal, melyből a kiviteli desztinációk megváltoztatásával várhatóan 22 ezer tonna kerül exportra, minden bizonnyal európai piacokra. A jelenlegi energiaárak miatt a tél közeledtével több észak-afrikai ország is nagyobb szerepet kaphat az uniós szupermarketláncok beszállítójaként, így például Marokkó, Tunézia és Egyiptom. Jack Ward, a British Growers Association igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben a zöldségek és gyümölcsök termesztése a melegebb éghajlatú országokba helyeződjön át - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?