Felfordult a világ: meglepő útvonalon szállítanak a déli országok az oroszokhoz

Felfordult a világ: meglepő útvonalon szállítanak a déli országok az oroszokhoz

agrarszektor.hu
Dél-Afrika és Dél-Amerika zöldség-gyümölcs exportőrei Törökországot tekintik az Oroszországba irányuló szállítások fő állomásának, a két ország viszonya azonban még soha nem volt ilyen változékony. Noha Törökország nem vezetett be egyetlen szankciót sem Oroszország ellen, az áruszállítást nagyban megbonyolítja, hogy a két ország közötti valamennyi útvonalat különféle nehézségek sújtanak, nem beszélve a rubel bezuhanásáról, ami minden ügyletet sokkal-sokkal drágábbá tesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mivel Oroszország engedélyezte a Törökországon keresztül történő zöldség-gyümölcs behozatalt, az exportőr cégek számára két útvonal jöhetett számításba: a Fekete-tengeren át a Krím felé (ez most a háború miatt nagyon kockázatos, gyakorlatilag nem is működik), és a keleti határon át, Grúzián keresztül a szárazföldi szállítás Szocsi irányába illetve Vlagyikavkaz felé - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A tengeri útvonal lezárása miatt folyamatosan csörögnek a török logisztikai vállalatok telefonjai, hogy mi történik majd az Isztambulban kirakodott áruval. A Grúzián át vezető útvonal viszont annyira zsúfolt, hogy a várakozási idő már meghaladja a három napot. Az oroszok számára a rubel mélyrepülése miatt a zöldség és gyümölcs importja egyre drágább, ám más lehetőség hiányában ezt a megoldást választják.

A frisspiaci termékek területén Törökország és Oroszország igen fontos kereskedelmi partnerek: 2021-ben a teljes, 5,3 millió tonnás orosz friss zöldség-gyümölcs import csaknem 30%-a érkezett a törököktől vagy rajtuk keresztül (a banánt nem ideszámítva). Ez az üzleti partnerségi viszony azonban egy cérnaszálon függ.

 

Mi a helyzet az orosz-török kapcsolatokkal?

Korábban már napvilágot láttak olyan nyilatkozatok, hogy Törökország is tiltólistára kerül, mivel lezárta a Boszporuszt négy orosz hadihajó előtt, így a flotta a tervezettnél jóval kevesebb cirkálórakétát tudott telepíteni az Ukrajna déli részén zajló szárazföldi hadműveletekhez. Ráadásul a törökök a korábban Szíriában, Líbiában, Etiópiában és Azerbajdzsánban állomásoztatott tankelhárító drónokkal látták el az ukrán hadsereget, akiknek ez az egyik legfőbb fegyverük az orosz harckocsikkal és egyéb páncélozott járművekkel szemben. Törökország viszont mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szeretne jó kapcsolatokat ápolni, ennek érdekében a napokban egy olyan kommünikét adtak ki, miszerint a tankelhárító drónok átadása "nem katonai segítség, hanem csupán magánjellegű üzlet" volt.

Ugyanakkor Törökország az Európai Unió minden sürgető felkérése ellenére sem volt hajlandó bevezetni akár egyetlen büntető szankciót is Oroszországgal szemben. Ami azt jelenti, hogy a török légtér továbbra is nyitva áll az orosz polgári gépek előtt. A Török Riviéra, Antalya üdülőhelyein a tulajdonosok a tavasz végi és nyári szezonra máris orosz turistaáradatban reménykednek. A globális gyümölcsexportőrök pedig abban, hogy a jó viszony továbbra is megmarad a két ország között, mert csak ez garantálja, hogy termékeiket értékesíthessék a 145 milliós orosz piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?