Váratlan lépést tett Oroszország: feloldják egyes termékek importkorlátozásait

agrarszektor.hu
Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy a közeljövőben feloldják az egyes török agrártermékekre bevezetett importkorlátozásokat. Ez egyebek mellett a paprikát és a paradicsomot is érinti. A törökök már jó ideje szorgalmazták az importkvóta teljes eltörlését.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnazor közleménye szerint az utóbbi időben lefolytatott vizsgálataik eredménye szerint a Törökországból érkező egyes agrártermékek jó minőségűnek és biztonságosnak tekinthetők, ezért hamarosan engedélyezni fogja ezek behozatalát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ilyen termék a paradicsom, a paprika, a gránátalma, a szőlő, a narancs és a grapefruit. A még érvényben levő korlátozásokat Oroszország az utóbbi években vezette be, elsősorban növényvédőszer-maradványokra hivatkozva. Ez komoly hatással volt a török gazdaságra, mivel csak 2022 januárjában 4,25 milliárd dollár értékű árut exportáltak az oroszoknak.

A paradicsomkvóta emelése is valószínű

Februárban az Interfax orosz hírügynökség már megszellőztette, hogy várhatóan 300-ról 350 ezer tonnára emelik a Törökországból érkező paradicsom éves importkvótáját. Török ágazati szereplők már jó ideje az importkvóta teljes eltörlését szorgalmazzák. Ez nem véletlen, hiszen 2021-ben a török paradicsomexport volumene 623 ezer tonna volt, értéke pedig 336 millió eurót ért el, ennek nagyjából a felét Oroszországba szállították.

Az orosz-ukrán háború kitörése és a Kínában bevezetett járványügyi korlátozások miatt Törökország egyre jelentősebb exportpartnere az Európai Uniónak is. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a nyugati szállítási útvonal biztonságosnak tekinthető, másrészt az orosz-uniós üzletek során a szállítmányozók igyekeznek olyan útvonalakat találni, amelyek egy esetleges hosszan tartó hidegháború esetén is sokáig fenntarthatóak lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?