Kisült kukorica- és napraforgótáblák országszerte: ezeken a helyeken már elkésett az eső

agrarszektor.hu
A múlt héten sokfelé jelentős csapadék hullott az országban, mely az aszályos Kisalföldön is sokat segített, de sokfelé már későn érkezett. Az ország nagyobb részén azonban továbbra is kedvezőek a feltételek a nyári növények számára. Ráadásul ahol számottevő eső hullott, ott a repce vetésének talaj-előkészítéséhez is ideális a talajnedvesség. A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak pedig kedvezni fog a héten várható nagyrészt napos, száraz időjárás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előző hét első felében elég változatosan alakult időjárásunk. Hétfőn még száraz, forró időjárás volt jellemző, sőt ez volt az idén eddig legmelegebb nap is, az ország nagy részén 35 fokot elérő, többfelé meghaladó maximum hőmérsékletekkel - írja a met.hu. Este érte el a nyugati tájakat az a hullámzó frontrendszer, mely számottevő csapadékot hozott, és véget vetett a hőségnek is. A front előtt komoly károkat okozó, néhol tyúktojásnyi jéggel és felhőszakadással járó heves zivatarok alakultak ki az északkeleti országrészben. Ugyanakkor a front jótékonyan ható esőt is hozott: összességében a legtöbb csapadék a Duna-Tisza közének északi felén és a Balatontól délkeletre eső tájakon hullott, 30-40 mm körüli összeg. Ugyanakkor a Tiszántúlon csak csapadéknyom és 5 mm közötti mennyiség esett, és a már régóta igen száraz Orosháza környékét ezúttal is elkerülte a csapadék. 15 mm körüli összeg esett viszont az aszály sújtotta Kisalföldön, bár itt ennél jóval többre lenne szükség. A talajok felső része a legtöbb helyen átmenetileg feltöltődött nedvességgel. A felső 50 cm nedvességviszonyai többnyire kielégítőek, kritikusan száraz talajok Győr környékén és foltokban az Alföld déli felén vannak.

A napraforgó és a kukorica a szemfejlődés vége és az érés kezdeti fenológiai fázisaiban járnak. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. A legtöbb helyen szépen fejlettek az állományok, sokfelé jó termés ígérkezik. Ugyanakkor száraz, szinte kisült táblák a Kisalföldön, főként Győr térségében figyelhetők meg, míg például Pest megyében földön fekvő növények is vannak. A korai szőlőfajtáknál már megkezdődött a szüret. A múlt héten lehullott csapadék jelentősen fokozta a gyomképződést. Az ország nagyobb részén a repce vetésének talaj-előkészítéséhez kedvezőek a talajnedvességi feltételek.

A következő napokban jellemzően száraz, meleg időre van kilátás. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok a következő napokban, de területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék az országban a legfrissebb számítások szerint nem valószínű. A párolgás mértéke 15-20 mm körül valószínű a héten, ennyivel csökken majd a talajok nedvességtartalma. Szerdán átvonul fölöttünk egy hidegfront, melynek hatására sokfelé szeles idő valószínű, majd a hét második felében mérséklődik a légmozgás. A szélcsendes éjszakákon erős harmatra kell számítani. A hőmérséklet maximuma eleinte kevéssel 30 fok fölött valószínű, majd szerdán pár fokot csökken, de a hét további részén is maradnak a nyári, 30 fok körüli értékek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03