Ez is eljött: olyan dolog történik a magyar földeken, amire rég volt példa

agrarszektor.hu
A hétvégi nyári idő után a hét elején ősziesre fordult időjárásunk, sokfelé zavarták esők, záporok a betakarítási munkákat, és megjelentek a köd- és párafoltok is. A szeptember első felében kiszáradt talajoknak viszont rendkívül jól jött a nedvesség. A hét vége felé szárazabb napok jönnek, de hétfő estétől visszatér a változékony, esős idő.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A múlt hét végi száraz, napos, nyáriasan meleg idő után a hét elején csapadékosra fordult időjárásunk - írja a met.hu. Hétfő hajnaltól kedd reggelig az ország északnyugat-délkeleti sávjában, a Kisalföldtől a Viharsarokig hullott számottevő, 10-30 mm csapadék, míg délnyugaton és északkeleten csak elenyésző mennyiség esett. Kedden gyenge záporok fordultak elő többfelé, de jelentősebb csapadék csak kevés helyen öntözte a talajt, majd szerdán a Dunántúlon nyarat idéző zivatarok is kialakultak Zalában villámárvizet okozó felhőszakadással, keleten pedig szitálás okozott őszi hangulatot. Szerda este egy hidegfront felhőzete érte el nyugat felől az országot, és csütörtök kora hajnaltól egyre többfelé eredt el az eső. Így a hét első felének csapadékösszege szerda éjfélig elég nagy területi változékonyságot mutat. A már említett északnyugat-délkeleti sávban és a Nyugat-Dunántúlon sokfelé esett 10-30 mm, míg Baranyában, az Észak-Alföldön és az északkeleti országrészben 1 mm alatti csapadékot mérhettünk. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is az ország északkeleti harmadán mutat számottevő, 10 mm-t meghaladó hiányt, míg máshol jellemzően több esett a sokéves átlagnál. A talajok felszín közeli része a csapadékos tájakon átnedvesedett, és többfelé a középső talajrétegbe is szivárgott a nedvességből, így a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is nőtt ezeken a tájakon az elmúlt néhány nap alatt. Reméljük, ezzel kezdetét vette a talajok őszi-téli feltöltődése, mert a fél méteresnél mélyebb talajrétegben országszerte igen nagy a nedvességhiány.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
Forrás: MTI/Kiss Dániel

A napraforgó és a kukorica betakarítása javában zajlik, előbbi növény esetén már végeztek a munka nagy részével. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce állományok állapotában szintén nagy különbségek figyelhetők meg, de itt nem annyira a tábla területi elhelyezkedése, inkább a vetés ideje okozza az eltéréseket. A közvetlenül az augusztus végi esők után elvetett állományok még elegendő nedvességet találtak a talajban a korai fejlődéshez, így mostanra már 4-6 leveles táblák is előfordulnak, míg a később vetett növények már nehezen, hiányosan keltek a szeptember első felében jellemző száraz melegben. Ez utóbbiak egységesedéséhez, megerősödéséhez és előbbiek fejlődéséhez is nagy szükség volt az elmúlt két hét esőire. Az őszi kalászosok vetése is elkezdődött már, a csírázáshoz, keléshez, illetve a még vetés előtt álló búza talaj előkészítő munkáihoz egyaránt jól jön az esős idő.

Péntektől a jövő hétfőig száraz időre van kilátás az éjszaka képződő pára- és ködfoltok feloszlása után több órás napsütéssel. A pénteki nap kivételével napközben többfelé várható élénk délies szél. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a csütörtökön átvonuló hidegfront mögött pénteken és szombaton még 20 fok alatt alakul a legtöbb helyen a hőmérséklet, majd vasárnap és hétfőn az ország jelentős részén 20-25 fokig melegszik a levegő. Az éjszakai lehűlés viszont erősödik a hét elejéhez képest, a derült időben jellemzően 10, a fagyzugos tájakon 5 fok alá hűl a levegő. A következő frontrendszer hétfőn este éri el térségünket, így keddtől ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, a jövő hét közepén ismét többfelé kell esőkre, záporokra számítani.   

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?