Belvíz és megdőlt táblák a magyar földeken: de már jön az igazi hőség

Belvíz és megdőlt táblák a magyar földeken: de már jön az igazi hőség

agrarszektor.hu
Az elmúlt heti csapadékos idő után ezen a héten szárazabbra fordult az idő, de az átlagosnál még mindig hűvösebb van. A szántóföldi növényeink jó állapotban vannak, de helyenként a sok csapadék gondot okozott, előfordulnak belvízfoltok és a kalászosok is megdőltek néhol. A talaj kellően nedves kisebb körzeteket leszámítva, most már a melegre várnak a kultúrák. A jövő héten meg is érkezik a nyári meleg sok napsütéssel, záporok csak elszórtan várhatók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten csapadékos, az ilyenkor szokásosnál kicsit hűvösebb időben volt részünk. A hét elején még eső volt a jellemző, majd keddtől záporok, zivatarok, több helyen akár 50-100 mm-t adó felhőszakadások alakultak ki. Bár egy-egy napon nagy volt a csapadékhullás területi változékonysága, de a hét valamelyik napján mindenütt esett. Hétfőtől szárazabb időszak kezdődött, már csak elvétve fordult elő csapadék - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből. Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 mm közötti mennyiség hullott, ennél kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján mérhettünk, viszont vannak helyek, ahol 100 mm-nél is több esett, és villámárvizek alakultak ki, elsősorban hegyvidéki patakokon. Az ország nagyobb részén a harminc napos csapadékösszeg meghaladja a sokéves átlagot, de főleg keleten van hiány, Szolnok térsége maradt ki leginkább a záporokból, zivatarokból.

10 napos csapadékösszeg 2023. június 14-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. június 14-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 14-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 14-ig (mm)

A talajfelszín sokat száradt az e heti napos, szeles időben, de többfelé még áll a víz a táblákon. A felső fél méteres talajréteg hazánk nagyobb részén nedves, az Alföldön is többnyire kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz a talaj, viszont kisebb körzetekben, például Szolnok környékén száraz.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 13-án (%)

A napi átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásostól 1-3 fokkal elmaradt, a tartósabban csapadékos napokon és helyeken alacsony, többnyire 25 fok alatti maximumok voltak az elmúlt héten. Vasárnap északkelet felől szárazabb és hűvösebb levegő érkezett fölénk, a maximumok ezen a héten jellemzően 25 fok alatt maradtak, éjszakánként pedig nagy területen hűlt 10 fok alá a levegő.

Minimum hőmérsékletek 2023. június 14-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. június 14-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés, az őszi árpa pedig a viaszérés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak. Miskolc térségében nagyon sok a becő, gyönyörű kalászok vannak, innentől kezdve száraz, meleg idő lenne erre az optimális.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy különbségek vannak a táblák között: 20 cm-től 60-80 cm-es állománymagasság is előfordul mindkét kultúrában. Most már ezekre az állományokra is a meleg kellene.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a május végére – június elejére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az Alföldön már kisebb csökkenés látható, mely részben az őszi vetések kezdődő éréséhez, zöldtömeg-vesztésének tudható be. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 340 és 440 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ez az elmaradás az elmúlt napokban tovább nőtt: 50-100 foknappal a tavalyi értékektől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 40-80 foknapos lemaradás (a kisebb északkeleten, a nagyobb északnyugaton). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az előttünk álló napokban elszórtan, a hét végig főleg keleten fordulhat elő kisebb eső, egy-egy zápor, zivatar. A jövő héten is csak elvétve alakulhatnak ki záporok, így területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű. Pénteken és szombaton keleten felhős lesz az ég, de ezen kívül a napsütés lesz túlsúlyban, tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű. A talaj tovább szárad, a szél pedig főleg pénteken, szombaton és kedden élénkül, néhol erősödik meg. A hőmérséklet a héten még nem sokat emelkedik, majd a jövő héten megérkezik az igazi nyári meleg, a hét közepén a csúcsértékek már 29 és 34 fok között várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?