2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

Kiszáll a mákbizniszből és bezárhat a tiszavasvári Alkaloida

Kivonulnak Magyarországról az indiai tulajdonosok. Veszélyben a hazai iparimák-termelés és a munkahelyek.
 
 

Befejezi a morfingyártás alapanyagául szolgáló ipari mák feldolgozását a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. – értesült az agrarszektor.hu. A vállalat indiai tulajdonosai várhatóan kivonulnak Magyarországról. A cég be is jelentette a gazdálkodóknak, hogy az idén már nem köt felvásárlási-termeltetési szerződéseket. A hazai iparimák-termelés ugyanakkor valószínűleg nem szűnik meg, mert a termelők exportlehetőségek után kutatnak.

A napokban bejelentette termelői partnereinek a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt., hogy befejezi a gyógyszeralapanyagként szolgáló, magas alkaloid tartalmú ipari mák feldolgozását – erősítette meg az agrarszektor-hu értesüléseit Isztin Ferenc, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke. Most zajlana a februári vetéseket megelőző szerződéskötési időszak, de a vállalat nem létesít újabb termeltetési megállapodásokat, mivel az idén már nem kívánja felvásárolni a máktermést.

 

 

A cég elhatározása azt jelenti, hogy a mai információk szerint megszűnik a magyarországi iparimák-feldolgozás – tette hozzá a szövetség elnöke. Mint ismert, az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. a Brit Virgin Szigeteken bejegyzett Sun Pharma nevű cég tulajdonában van, amely mögött indiai befektetők állnak. Az agrarszektor.hu érdeklődésére a tiszavasvári cégnél egyelőre nem kívánták kommentálni a magyarországi termelés befejezéséről szóló híreket.

Értesüléseink szerint a cég tulajdonosai az iparimák feldolgozásával és a morfin gyártással kapcsolatos tevékenységeiket az Ausztráliához tartozó Tasmániára helyezik át és Tiszavasváriban csupán egy laboratóriumot tartanak meg. A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy 200-300 munkahely szűnhet meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Egyelőre nincs konkrét információ arról, hogy a tulajdonosok miért döntöttek a magyarországi gyógyszer- és gyógyszerhatóanyag-gyártás felszámolása mellett. Tény mindenesetre, hogy a vállalat évi 2-4 milliárd forint veszteséggel zárta az elmúlt éveket hasonló nagyságrendű éves árbevétel mellett.

 

Isztin Ferenc szerint a termelők még bíznak abban, hogy a vállalat döntése nem végleges, illetve esetleg más befektetők veszik át a tiszavasvári üzem működtetését akár még a februári vetési időszak előtt. Akkor sem szűnik meg azonban a hazai iparimák-termelés, ha az itteni feldolgozás valóban teljesen leáll. A gazdálkodók ugyanis lehetségesnek tartják a megtermelt mákgubó exportját, ezért új piacok után kutatnak. Az viszont – tette hozzá a szövetség elnöke – valószínűsíthető, hogy a tiszavasvári gyár által integrált, 13-15 ezer hektáros eddigi éves iparimák-vetésterület csökken 2014-ben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu