Ez a legfinomabb magyar mák: termelői féltékenyen őrzik a titkát

Ez a legfinomabb magyar mák: termelői féltékenyen őrzik a titkát

agrarszektor.hu
Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok. A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek. A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dunavecsei Zöldi Kertészet százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni, akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán hajóval vittek fel a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos kezében van, derült ki a Zöldi Kertészet közleményéből.

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint az egyik legkeresettebb termékük a mák, de még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák. A szakember elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 2500-5000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban egy rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Az országba Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport, főleg azért, mert itthon nem a legegyszerűbb termeszteni az időjárási körülmények miatt. Ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van, magyarázta a szakember.

Tóth Benjámin arról is beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire. A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak, magyar terméket.

A szakember közölte, hogy három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években, a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon. Tóth Benjámin szerint érdemes is fogyasztani, ugyanis igazi elixír. A máknak a legmagasabb a kálciumtartalma az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát egy igazi vitaminbombának nevezhető. Tóth Benjámin elmondta, hogy az általuk forgalmazott, saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, mert a visszajelzések alapján egyedülállóan finom.

A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok

- fogalmazott Tóth Benjámin.

A szakember közölte, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, ugyanis több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról.  A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, a karácsonyi bejgliket készítő háziasszonyok legnagyobb örömére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?