2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Növény

Komoly pénzekbe kerülhet a gazdáknak a hetek óta tartó brutális szárazság

A következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék a középtávú előrejelzések szerint, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá. A repce, amely már eleve hiányos, nehezen, és alacsony tőszámmal kelt, sokfelé szenved, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban. Komoly problémát okozhat a gazdáknak, hogy az őszi talajmunkákat csak nagyobb költséggel lehet elvégezni a száraz talajban, és a munka eredménye sem jó minőségű. A nyugati, délnyugati vidékeken ugyanakkor nincs ekkora probléma, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban.
 
 

Az elmúlt héten jelentősebb csapadék hullott hétfő reggelre az országban, a legtöbb délnyugaton (15-25 milliméter), a legkevesebb pedig a Tiszántúlon és Baranyában. A hét további részén esett eső mennyisége szinte elenyésző volt, és a melegben gyorsan el is párolgott. A csapadékhiány hosszú hetek óta, val ahol pedig már három hónapja fokozódik, jelentős, nagy területre kiterjedő eső ugyanis legutóbb szeptember első napjaiban fordult elő, de csak a Dunántúlon. Szeptemberben a keleti országrészben 20-40, míg októberben országszerte 15-40 milliméterrel kevesebb eső esett az átlagosnál. Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi 20-30 milliméteres hiányt is, akkor összességében főleg a keleti országrészben többfelé 70-90 milliméteres negatív eltérés adódik - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A talaj jóval melegebb az átlagostól, de ami igazán lényeges, hogy szinte országszerte nagyon száraz. Az ország nagyobb részén, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld, ami a növényzet szempontjából már káros, és a felső 1 méteres réteg telítéséhez 100-170 milliméter csapadékra lenne szükség. Az erőteljes délies áramlás rekord meleg nappalokat és éjszakákat hozott, napközben általában 20, de az Alföldön több napon át is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A nyugati és az északi országrész azon területein, ahol van nedvesség a talajban, aránylag jó, vagy nagyon jó állapotban vannak az őszi vetések, a nyugati térség döntő részén azonban a repce már túlfejlett a melegben, az ország nagyobb részén pedig vegetál, épphogy túlél. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés nagyon vontatottan kelt, és jelenleg is nehezen fejlődik. Az őszi talajmunkákat a száraz talajban csak nagyobb költséggel lehet elvégezni, a gépeket sokkal jobban megviseli a kemény talaj, és a munka eredménye sem jó minőségű. Legalább 20-30 milliméter esőre lenne szükség minél előbb, de egyelőre ennek nyoma sem látszik a következő 10-12 napra vonatkozó számításokban. A szokatlanul magas hőmérséklet összességében nem kedvez a növények számára, ugyanakkor a csapadékhiány miatt elsősorban az őszi kalászosok jelentős késésben vannak a fejlettségben.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A hét további részében nagy változásra nem számíthatunk, csendes, őszi idő várható számottevő csapadék nélkül. A ködhajlam erősödik, és egyre többfelé lesznek tartós ködfoltok és az azokból képződő alacsonyszintű rétegfelhőzettel borított tájak. A nappali felmelegedés e miatt pár fokot gyengül majd, de még így is az átlagos fölött alakul. A leghamarabb vasárnap eshet eső, de annak mennyisége egyelőre nagyon kevésnek mutatkozik. A talaj nedvességi állapota alig változik majd a héten, a hőmérséklete pedig lassan tovább csökken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben