2019. július 18. csütörtök Frigyes

Hírek - Növény

Komoly pénzekbe kerülhet a gazdáknak a hetek óta tartó brutális szárazság

A következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék a középtávú előrejelzések szerint, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá. A repce, amely már eleve hiányos, nehezen, és alacsony tőszámmal kelt, sokfelé szenved, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban. Komoly problémát okozhat a gazdáknak, hogy az őszi talajmunkákat csak nagyobb költséggel lehet elvégezni a száraz talajban, és a munka eredménye sem jó minőségű. A nyugati, délnyugati vidékeken ugyanakkor nincs ekkora probléma, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt héten jelentősebb csapadék hullott hétfő reggelre az országban, a legtöbb délnyugaton (15-25 milliméter), a legkevesebb pedig a Tiszántúlon és Baranyában. A hét további részén esett eső mennyisége szinte elenyésző volt, és a melegben gyorsan el is párolgott. A csapadékhiány hosszú hetek óta, val ahol pedig már három hónapja fokozódik, jelentős, nagy területre kiterjedő eső ugyanis legutóbb szeptember első napjaiban fordult elő, de csak a Dunántúlon. Szeptemberben a keleti országrészben 20-40, míg októberben országszerte 15-40 milliméterrel kevesebb eső esett az átlagosnál. Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi 20-30 milliméteres hiányt is, akkor összességében főleg a keleti országrészben többfelé 70-90 milliméteres negatív eltérés adódik - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A talaj jóval melegebb az átlagostól, de ami igazán lényeges, hogy szinte országszerte nagyon száraz. Az ország nagyobb részén, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld, ami a növényzet szempontjából már káros, és a felső 1 méteres réteg telítéséhez 100-170 milliméter csapadékra lenne szükség. Az erőteljes délies áramlás rekord meleg nappalokat és éjszakákat hozott, napközben általában 20, de az Alföldön több napon át is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A nyugati és az északi országrész azon területein, ahol van nedvesség a talajban, aránylag jó, vagy nagyon jó állapotban vannak az őszi vetések, a nyugati térség döntő részén azonban a repce már túlfejlett a melegben, az ország nagyobb részén pedig vegetál, épphogy túlél. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés nagyon vontatottan kelt, és jelenleg is nehezen fejlődik. Az őszi talajmunkákat a száraz talajban csak nagyobb költséggel lehet elvégezni, a gépeket sokkal jobban megviseli a kemény talaj, és a munka eredménye sem jó minőségű. Legalább 20-30 milliméter esőre lenne szükség minél előbb, de egyelőre ennek nyoma sem látszik a következő 10-12 napra vonatkozó számításokban. A szokatlanul magas hőmérséklet összességében nem kedvez a növények számára, ugyanakkor a csapadékhiány miatt elsősorban az őszi kalászosok jelentős késésben vannak a fejlettségben.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A hét további részében nagy változásra nem számíthatunk, csendes, őszi idő várható számottevő csapadék nélkül. A ködhajlam erősödik, és egyre többfelé lesznek tartós ködfoltok és az azokból képződő alacsonyszintű rétegfelhőzettel borított tájak. A nappali felmelegedés e miatt pár fokot gyengül majd, de még így is az átlagos fölött alakul. A leghamarabb vasárnap eshet eső, de annak mennyisége egyelőre nagyon kevésnek mutatkozik. A talaj nedvességi állapota alig változik majd a héten, a hőmérséklete pedig lassan tovább csökken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu