2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Már látszik, mikor tér vissza a tavasz: de tartogat még meglepetéseket az időjárás

Lassan, de biztosan melegszik az idő, jövő hét közepén ismét 20 fok közelébe kerülhetünk.
 
 

Naptár szerint nagyjából most járunk a tavasz közepén, mégis az átlagtól kb. 4-8 fokkal maradnak el a maximum-hőmérsékletek - írja az Időkép. Ez nem csak hazánkra, de Európa legnagyobb részére nézve is igaz. A nyugatias áramlás legyengült, a kontinensre zúduló hideg légtömeg hatására pedig magassági hidegörvények jöttek létre a fejünk felett. Nekik köszönhetjük a mostani felhős, hűvös időt is.

Vasárnap ehhez csapadék is társulni fog: reggel még csak délen, délután viszon már az északi tájakon is kialakulhat eső, zápor. A csapadékos idő hétfőn is folytatódik, de ekkor már szakadozottabbá válik a felhőzet, és az esőt több helyen záporok váltják fel.

Záporos időre készülhetünk kedden és szerdán is, sőt helyenként zivatarok is előfordulhatnak. Jó hír viszont, hogy a felhőzet már nem lesz zárt, hanem gomolyfelhők fogják uralni az eget, így pedig hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt majd a nap. Ezeken a napokon fagyokra már nem kell számítani, a maximumok pedig 8-16 fok között alakulhatnak. Szeles időre kedden és szerdán készülhetünk.

De mikor tér vissza végre a meleg?

A mostani középtávú előrejelzésekből egyértelműen melegedő tendencia olvasható ki. A jövő hét második felében már 15 fok felett alakulhatnak a napi maximumok, helyenként pedig a 20 fokot is megközelíthetjük. Péntektől bonyolódik a helyzet, ugyanis ekkortól körvonalazódik egy egyelőre nem túl markáns és átmenetinek tűnő lehűlés, amit egy újabb melegedési periódus követhet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó