2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Mélypontra süllyedtek a műtrágyaárak - Mi jöhet a járvány után?

Megközelítették a mélypontot az európai nitrogénműtrágya árak, ezért a nyári és ősz eleji időszakban további csökkenés helyett árstagnálás, illetve enyhe áremelkedés valószínűsíthető. A koronavírus terjedése a magyar piacon nem okozott műtrágya-ellátási gondokat, és a hazai termelők a tapasztalatok szerint nem kezdtek pánikvásárlásokba sem. Ezért a járvány remélt lecsengése után szakértők az év végére a beszerzések élénkülését vetítik elérő, amely újra érzékelhető árnövekedéshez vezethet a műtrágyapiacon.
 
 

Körülbelül 20 százalékkal estek tavaly május óta a nitrogénműtrágyaként használt karbamid Fekete-tengeri kikötői árai az európai piac szempontjából meghatározó ukrán Juzsnijban (Yuzzny), és a ma tapasztalható 210 dollár körüli tonnánkénti árak már közel járnak a „lélektani mélypontnak” tekintett 200 dolláros szinthez. Az árváltozás elsősorban arra vezethető vissza, hogy a koronavírus-járvány hatására a műtrágyagyártási költségek 60-65 százalékát kitevő földgáz ára az utóbbi időszakban jelentősen csökkent.

Figyelembe véve az egyéb költségelemeket is, a mára kialakult műtrágyapiaci árak a gyártási önköltséghez közelítenek – nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Suba Péter, a horvátországi kutinai Petrokemija d.d. kereskedelmi vezérigazgatója. Ezért további árcsökkenés nem valószínűsíthető, hacsak a földgázárak nem esnek tovább, amelyre azonban az eddigi komoly árvisszarendeződés után már kicsi az esély. Így ma arra lehet számítani, hogy a piacon kialakult műtrágyaárak elérték alsó határukat, a későbbi árváltozásokat pedig az határozhatja meg, milyen kereslet-kínálat jellemzi majd a közép-európai régiót.

A piac számára leginkább az lesz irányadó, hogy a legnagyobb európai gyártónak számító, számos országban érdekelt norvég Yara International ASA milyen árakkal rukkol majd elő a júniustól júliustól kezdődő új műtrágya-értékesítési szezonra. A Yara a műtrágyagyártók és -forgalmazók május végi-június eleji szokásos európai konferenciáján jelenti be, milyen induló árakat tart indokoltnak. A mai prognózisok nem vetítenek előre jelentős változásokat, ezért a nyári és az őszi hónapokban is a jelenlegi alacsony műtrágyaárak stagnálása várható.

Bár az elmúlt hetekben a műtrágyapiacon is adódtak logisztikai problémák, a koronavírus-járvány miatti intézkedések Magyarországon nem okoztak ellátási gondokat. A termelői beszerzések szempontjából lényeges, hogy a Bige László vállalkozó tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. a régió legjelentősebb nitrogénműtrágya-gyártójának számít, emellett pedig a meghatározó európai műtrágyaipari vállalatok, illetve hazai kerekedő cégek – így a legnagyobb agrárintegrátori társaságok is – folyamatos importot bonyolítanak le. Ennek is betudható, hogy a járvány terjedése tavasszal nem váltott ki olyan gazdálkodói aggodalmakat, amelyek pánikvásárlásokhoz vezettek volna.

A további idei műtrágyapiaci helyzetet befolyásolhatja, hogy iparági hírek szerint a nyári időszakban átmenetileg több jelentős régiós feldolgozó is szüneteltetheti működését tervezett karbantartási munkálatok miatt. Egyhavi beütemezett leállás a nagy gyárakban egyenként hozzávetőlegesen százezer tonnás termeléskieséssel járhat, így emiatt a közép-kelet-európai térségben időszakosan szűkülhet a műtrágyakínálat.

E termeléscsökkenés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a műtrágyapiac a második félévtől fokozatosan keresletivé válhat, és ez ismét felfelé húzhatja az árakat. Az áremelkedési trendet erősítheti, hogy a termelői vásárlások az év vége felé hagyományosan növekednekd, és a műtrágyáknál a már említett, járvány miatti spekulációs és pánikkészletezések nem következtek be. Emiatt egyes várakozások szerint a negyedik negyedévtől a jelenlegi piaci árakhoz képest érzékelhető mértékű műtrágyadrágulás is beindulhat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu