2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Növény

MVH: több, mint 100 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók

Lezárult a területalapú támogatás előlegek kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az idén minden korábbi évnél előbb, már október közepétől megindultak a kifizetések.
 
 

A szükséges helyszíni és adminisztratív ellenőrzések után 171 ezer gazdálkodó, a kérelmezők 95 százaléka kapta meg az előleget, összesen 107,5 milliárd forintot - tájékoztat az MVH.

Olyan esetekben, ahol az ügyfélnek köztartozása volt, nem a végzésen feltüntetett összeget fizette a Hivatal, de erről minden érintett külön értesítést kapott.

Mintegy 7400 termelőnél megakadályozta az előleg fizetését a túligényelt támogatás, ezért nekik adategyeztetésre felszólító végzést küldött a Hivatal. Az egy blokkban lévő földdel rendelkező gazdatársaknak érdemes közösen fordulniuk a falugazdászokhoz és a Magyar Agrárkamara helyi tanácsadóihoz, mert a valós terület nagysággal kapcsolatos adatok náluk megtalálhatóak. A falugazdászoknál személyesen leadhatóak az aláírt, eredeti adategyeztető lapok, s a továbbításról is ők gondoskodnak.

Az érintett blokkok listája nyilvános, az MVH honlapján megtalálható.

Az adategyeztető levelek beérkezése és feldolgozása, valamint az úgynevezett visszaosztási ráta meghatározása után, 2010 decemberében indulhat a maradék támogatások kifizetése.

Fazekas Sándor 2010. július 12-én Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsülésén kérte az EU mezőgazdasági minisztereit, hogy támogassák a Bizottsághoz benyújtott SAPS előlegfizetésre vonatkozó magyar kérelmet, mivel Magyarországon a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki, és a termelők súlyos károkat szenvedtek.

A Bizottság szeptember 21-én mind az SAPS előlegnél, mind a különleges tejtámogatásnál a maximális 50%-os előlegfizetésre adott engedélyt. Hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia Spanyolország és Románia kapott előlegfizetési lehetőséget.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu