2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Óriási a baj a Tisza-tónál: sürgősen esőre lenne szükség

Régen indult ilyen csapadékszegényen a tavasz a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben, az időjárás viszontagságai ugyanis komoly hatással vannak az őszi gabonára - írja a www.szoljon.hu. Egyelőre még nincs baj, de rosszak az előjelek. A térség gazdái egységesen állítják: sürgősen kell egy kiadós eső.
 
 

Az elmúlt években rendszerint a belvízről, a nehezen járható, művelhetetlenül sáros földekről szólt a tavasz a Tisza-tó és a Nagykunság térségében. Számos bosszúságot okozott, hogy a gazdák nem tudták időben elkezdeni a talajmunkákat, a belvíz pedig tönkretette az őszi vetést. Most azonban teljesen új helyzet állt elő. Már a téli hónapok is feltűnően csapadékszegények voltak, de a gazdák bíztak a kedvező tavaszi folytatásban. Ez a jelenség azonban tavasszal sem ért véget, porzik a föld, és van, ahol az őszi vetés ki sem kel, ahol pedig mégis, ott komoly problémák vannak a minőséggel.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


A problémát tovább fokozza, hogy már ősszel is aszállyal küzdöttek az agráriumban, szeptember környékén ugyanis alig kapott csapadékot a gabona és a repce. Március utolsó napjaiban igazán mérhető csapadék még nem volt, kizárólag a hol erős, hol gyenge szél figyelhető meg a Tisza-tó környékén.

A legtöbb helyen a héten elindulnak a munkák, Tiszaroff körül például elkezdődik a napraforgó vetése, a körülmények azonban távolról sem ideálisak. A hírportál által megkérdezett gazdák többsége attól tart, hogy az őszi vetés esetében az időjárás kedvezőtlen hatással lesz a terményátlagra. Ezt előre nem lehet megbecsülni, de rövid időn belül jelentős csapadékra van szükség, hogy helyreálljon a természet rendje – állítják egyöntetűen. Rosszul indult a tavasz Tiszaderzs környékén is, habár az őszi repce jól néz ki, de a búza foltos és gyenge, és nem akar kikelni.

A gazdák tapasztalatait a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság februári adatai is alátámasztják. A térség csapadékviszonyait vizsgáló jelentésük szerint például februárban mindössze a sokéves havi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott idén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben