2021. április 19. hétfő Emma

Hírek - Növény

Pusztító kártevő támadja a magyar diót: szinte lehetetlen védekezni ellene

Óriási károkat okozhat a dióban a dióburok-fúrólégy, amely jellemzően július derekán jelenik meg, és képes egész ültetvények termését ehetetlenné tenni. A kártevő három-négy éve él meg Magyarországon, Olaszországból utazott ide, védekezni ellene pedig nagyon nehéz, a diófa lombkoronájához ugyanis - ahol a rovar károsít - nem túl egyszerű hozzáférni.
 
 

A dió egyik legnagyobb ellensége, a dióburok-fúrólégy (diógubacslégy) alig 3-4 éve jött Magyarországra Amerikából, Olaszországon keresztül - írja a Teol.hu-ra hivatkozva az Infostart. Általában július derekán kerül elő a fák alatti avarból, ahol báb formájában áttelelt, majd a zöld dióba belepetézett, hogy aztán a megérő dió eleve ehetetlen legyen. Védekezni ellene már csak azért is nehéz, mert a diófa lombkoronájához nem lehet hozzáférni, pedig hosszú távú megoldásra lenne szükség; annál is inkább, mivel az összes gyümölcstermő terület 9,5 százalékán termesztenek diót is, az alma és a meggy után a legnépszerűbb gyümölcs a termesztőknél.

Kevés dió termett tavaly, ennek megfelelően sokba is került kilója. És habár idén talán jobb a helyzet, a dióburok-fúrólégy nem kedvez a termésnek. Hogy idén mennyibe kerül majd a dió, azt idén is az import fogja meghatározni. Egy kiló pucolt dió akár 4-5 ezer forintba is kerülhet novemberben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu