2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Több száz millióból építenek vetőmagüzemet Csongrád megyében

Vetőmagüzemi beruházást és ezzel összefüggésben 460 millió forintos tőkeemelést jelentett be kedden Szegeden a Gabonakutatóba Nagy István agrárminiszter. A Kiszomboron megvalósuló fejlesztés kapcsán időkapszulát is elhelyeztek Újszegeden, a GK kertjében. A Gabonakutató csaknem 1900 hektáron évente 8500-9000 tonna vetőmagot állít elő, ebből mintegy 5 ezer tonna kalászos, 2 ezer tonna szója, 700-800 tonna pedig hibridkukorica.
 
 

A sajtóeseményen házigazdaként Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a vetőmagüzemi beruházás mérföldkő az életükben - írja közleményében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A fejlesztés megerősíti Magyarországot abban, hogy ott maradjon a világ 5 legnagyobb vetőmag-exportáló országa között. Hangsúlyozta, hogy számos országban ott vannak már hibridjeikkel és úgy számolt, hogy a korszerűbb vetőmagüzemnek köszönhetően 3-4 év alatt megduplázhatja exportárbevételét a Gabonakutató.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke. Hangsúlyozta, minden magyar kutató büszke lehet arra, hogy ilyen komoly szereplői vagyunk a nemzetközi vetőmagpiacnak. Számos világszerte elismert fajtánk van, ám a verseny és az elvárás is folyamatosan nő. 

Vagy fejlesztünk, vagy lemaradunk

 – fogalmazott a tárcavezető. A versenyképes nemesítéshez elengedhetetlen a GK pénzügyi megerősítése, ezért 460 millió forintos tőkeemelést kap a Gabonakutató. Ez a forrása a 300 millió forintos kiszombori vetőmagüzemi beruházásnak. Gyorsabban és jobb minőségű vetőmaggal tud majd a piacra lépni a GK, hiszen bővül a vetőmagüzem és nő a raktárkapacitás is, vagyis nagyobb vásárlói réteget tud majd kiszolgálni a Gabonakutató. A fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja – mondta Nagy István. 

Nagy István, Wágner József, Gyuricza Csaba (Forrás: MTI/Rosta Tibor)
Ami az autóversenyzésben a Forma-1, az az agráriumban a vetőmag-előállítás 

– hangsúlyozta Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is kiemelte, hogy ott vagyunk a világelitben, a TOP 5-ben, az USA, Franciaország, Hollandia és Németország mellett. Megtudtuk, a vetőmagpiacra az a jellemző, hogy mindig több az export, mint a belföldi felhasználás. A szakember beszélt a réspiacról, ahova a pillangós növényekkel lehetne betörni, és a cirokról, ami alternatív megoldást kínálhat. Magyarország célja, hogy a vetőmagpiacon megerősítse a pozícióját Közép- és Kelet-Európában, azon belül is a V4-es országokban. Persze messzebbre is tekintünk, Távol-Keletre, vagy éppen Afrikába, Nigériában két magyar fajtát is elismertek, ami nagyon jó pozíció egy 180 milliós piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!