Tonnánként 92 ezer forintos ár az árpára és a zabra

agrarszektor.hu
Nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab vetőmagokra a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A testület szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani idén a tavaszi kalászosoknál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tájékoztató ár célja, hogy a vetőmag-szaporítók készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék - közölte Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója. Az idei szezon előtt a szövetség a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 92 ezer forintos tonnánkénti árat tett közzé, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Az ár nem tekinthető fix, kötött, illetve ajánlott árnak, mivel a konkrét szerződéses árakat a felek maguk határozzák meg.

Ezek voltak a tavalyi tényleges árak

Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és tavaly egyaránt átlagosan 93 ezer forintot körüli összeget fizettek. 2017-ban egy tonna zabvetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

A terméktanács információi szerint a tavaszi árpa szaporító területe csaknem azonos az előző évivel. Az utóbbi időszakban zsugorodó árutermő terület maga után vonta a szaporítás csökkenését is, így az a nyolc-tíz évvel ezelőtti 4-6 ezer hektár helyett 2,0-2,5 ezer hektáros nagyságrendre állt be. A sörgyártó cégek szerint a változásban közrejátszik a söripari célú őszi árpa térnyerése is. A tavaly előállított vetőmagmennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60 százalék feletti felújítási arányra adhat lehetőséget. A zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, és a szaporítóterület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, amely az idén nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére nyújt esélyt.

Nincsenek minőségi gondok

Az ókészletek minimálisak, a sörárpánál a piac egyelőre nem mutat érdemi mozgást, de a takarmányárpánál megindult a kereskedés. A tavaszi árpánál a vetőmagkészletek elegendők lesznek, a zabnál viszont előfordulhat hiány. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák. A visszajelzések szerint a tavaszi kalászosoknál közepes vetőmagkeresletre lehet számítani.

A terméktanács tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal, hogy a kalászos növények átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételei enyhüljenek. Várhatóan olyan eljárásrendet dolgoznak ki, amely gyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03