2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Növény

Újabb rossz hír a mezőgazdaságnak: tovább nő a vízhiány

A héten két hidegfront is érinti Magyarország térségét, de számottevő csapadék továbbra sem várható. Az elmúlt héten fokozódott a szárazság, a talajokban pedig folyamatosan nő a vízhiány, a csapadékszegény időjárás miatt hiányosan kelt, illetve fejletlen őszi kalászosok azonban már igényelnék a jelentősebb mennyiségű esőt. Az idő tovább hűl a héten, a hétvégén sokfelé lesznek fagyosak a reggelek, és a nappali felmelegedés mértéke is jelentősen visszaesik majd.
 
 

Az elmúlt héten tovább fokozódott a szárazság az országban, és eső is csak elszórtan, minimális mennyiségben esett. Az elmúlt 30 napban az Alföld nagy részén illetve Baranyában 10 milliméter csapadék sem hullott, de az ország többi részén sem haladta meg a 30 millimétert. A száraz időszak az ország nagy részén már augusztusban elkezdődött, ennek megfelelően a talajok szinte országszerte nagyon szárazak, és a felső 1 méteres talajrétegben a telítettséghez képesti vízhiány az ország nagy részén meghaladja a 100 millimétert, a Tiszántúlon pedig a 150 millimétert is. A múlt héten fokozatosan hűlt az idő, de még a hétvégén is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult a hőmérséklet, és volt ahol 16-21 fokig melegedett a levegő. Ezzel együtt a talajok is több fokkal melegebbek a november eleji átlagnál, a felső 5 centiméteres talajréteg 7-11 fokos - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce vetései, bár a repce a meleg időben sokfelé túlfejlett, és emiatt beavatkozást igényel. Az ország nagy részén ugyanakkor, de főként a Dél-Alföldön illetve a Tiszántúlon már eleve igen száraz, poros magágyba történt a vetés, így a kelés is vontatottan és nehezen indult. Ennek köszönhetően sok a foltos, hiányosan kelt állomány, amin csak kiadós, 20-30 milliméter eső segítene, erre azonban az előttünk álló héten sincs kilátás.

A héten gyakran lesz napos, gyengén felhős az idő, a múlt héthez képest csökken majd a ködhajlam, így kevesebb helyen és kisebb valószínűséggel alakulhat ki köd. Keddről szerdára egy hidegfront vonul át az ország felett, amiből helyenként kisebb eső előfordulhat, de nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék nem valószínű, ahogy a hét többi napján sem. A hőmérséklet fokozatosan csökken, a keddi 15-20 fokos maximum értékekről vasárnapra már 5-10 fokra esik vissza. A hét második felében a hajnali, reggeli fagyok is megjelennek, csütörtökön és pénteken csak helyenként, majd szombaton és vasárnap már nagy területre kiterjedően csökken fagypont alá a hőmérséklet. Ezzel együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog, vasárnap pedig egy újabb hidegfront érkezik sokfelé erős széllel, de jelentősebb csapadék nélkül.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu