A borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatása kapcsán nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről

Magyar Államkincstár 49/2023. (IX. 21.) számú KÖZLEMÉNYE a borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről

I. A támogatás jogszabályi alapja

A borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által előzetesen nyilvántartásba vett lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át abból a célból, hogy abból ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt készítsen.

A Rendelet 3. § (5) bekezdése alapján a Kincstár közleményben közzéteszi a Rendelet alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzemeket és a borászati termékekre vonatkozó, elfogadott lepárlási vállalásaikat.

III. Borfelajánlás és lepárlásra történő beszállítás

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bortermelőnek a borfelajánlási időszakban (a lepárlóüzem honlapján meghirdetett időszakban) kell a lepárlási igényét a lepárlásra szánt oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméktételhez kapcsolódó, a Rendelet 5. § (1) bekezdésében előírt adatok és dokumentumok megküldésével jeleznie. Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2.500 hektoliter borászati termék felajánlását jelezheti, illetve szállíthat be.

Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani,

  • amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és akinek a borászati terméktétel 2023. június 1-jén a tulajdonában volt,
  • amely megfelel a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdésében
    meghatározott feltételeknek, vagy oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati termékre
    vonatkozó forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik,
  • amelynek a színe rozé vagy vörös, és
  • amelynek a beszállításáról és ipari, gyógyászati vagy energetikai célú lepárlásáról a lepárlóüzem és a bortermelő előzetesen szerződést kötött.

A lepárlóüzem által visszaigazolt, a Rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő bortétel beszállítására, illetve lepárlására vonatkozóan szerződéskötési kötelezettség terheli a lepárlóüzemet és a bortermelőt. Tájékoztatjuk továbbá, hogy borászati terméket lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett időszakban lehet. Eltérő megállapodás hiányában krízislepárlás céljából a borászati termékek átadása és átvétele a lepárlóüzem telephelyén történik.

További részletek: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/49-2023-ix-21-szamu-kincstar-kozlemeny

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.