Tájékoztatás a kárenyhítési hozzájárulásokról szóló döntések kiküldéséről

A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség összegéről a Magyar Államkincstár (Kincstár) határozatban döntött és augusztus első hetében megkezdte a határozatok kiküldését a kockázatközösségi tagságra kötelezett, illetve a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mintegy 76 ezer mezőgazdasági termelők részére.

A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal vagy kamarai meghatalmazás esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, ezért kérjük, fokozottan figyeljék a tárhelyükre beérkezett döntést, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál vagy a falugazdászuknál.

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4 500 forint, valamint egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 500 forint.

A kárenyhítési hozzájárulást az értesítést követően tárgyév szeptember 15-ig kell megfizetni. A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, így amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár szeptember 15-ét követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére a vonatkozó kárenyhítésiév tekintetében.

Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a Magyar Államkincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetőek a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!