2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Piac

Aki be akar szállni a társasjátékba, az tartsa be a szabályait!

75 nagy cég fordult Brüsszelhez azzal a kéréssel, hogy ha már a belső piac gyártóival, forgalmazóival szemben szigorú az európai szabályozás, akkor ugyanazt követelje meg a harmadik országokból érkező árukkal szemben is. Csak az azonos mércét követelik a vállalatok.
 
 

10 európai tagállam 75 élelmiszeripari és takarmánygyártó, illetve forgalmazó vállalkozása nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, arra kérve, hogy biztosítsa a GMO-mentességet a közösség piacán. A mondandó lényege, hogy ha már az unióban tilos a génmódosított szervezetek előállítása, akkor a Bizottságnak kötelessége megvédeni a belső piacot a kívülről érkező GMO-termékekkel szemben. Olyan nagy áruházláncok neve található a listán, mint a Rewe, Edeka vagy a Spar.

A nyílt levél szerint a Bizottságnak olyan protokollokat kellene kidolgoznia, amelyek leleplezik a géntechnológiai megoldásokat a termékekben. Alkalmas lehet erre az áru jelölésének és nyomon követhetőségének szigorúbb ellenőrzése, illetve az agrártermékek alapos kontrollja, ha olyan országokból származnak, ahol engedélyezett a GMO-k termesztése. Ezen felül az aláírók szívesen látnának egy olyan regisztert, amelyben a világon alkalmazott valamennyi génmódosított szervezet transzparens módon fel van tüntetve.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu