Kína megéhezett, és feloldott egy csaknem 5 éve érvényben lévő kereskedelmi korlátot

Agrárszektor
Kína egyre engedékenyebb az állati fehérjék behozatalát illetően, ami összefügg azzal, hogy egyre éhesebb. Amióta elharapódzott az országban az afrikai sertéspestis, már kevésbé érdekli, hogy melyik konkurensénél mikor volt utoljára madárinfluenza-járvány. Az USA-ból érkező árukra kivetett behozatali tilalom feloldása fájó lépés lehetett Peking számára. Az ázsiai állategészségügyi helyzet erősen rontja a vámháború megnyerésének esélyeit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Az Egyesült Államok üdvözli, hogy Kína végre felfüggeszti az USA-ból érkező baromfi és baromfitermékek indokolatlan kitiltását. Ez nagyszerű hír mind az amerikai gazdák, mind a kínai fogyasztók számára" - mondta Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője. "Kína fontos exportpiac az amerikai baromfiszektor számára. Becslések szerint mostantól évente több mint 1 milliárd dollár értékben szállíthatnak árut erre a piacra" - írja a farms.com. Az Egyesült Államok 2013-ban több mint 500 milllió dollár értékben exportált baromfit Kínába, vagyis most ennek megduplázására készülnek..

Kína a 2014 decemberében kitört madárinfluenzára hivatkozva éveken keresztül blokkolta az amerikai áru behozatalát. A tilalom 2015 januárja óta élt, tehát csaknem 5 éven át  kellett a "világ leghatékonyabban termelő" amerikai farmereinek más utakat keresniük a termékeik számára. A madárinfluenza 2017 augusztusa óta bizonyítottan nincs jelen az USA-ban, Peking mégsem oldotta fel a behozatali tilalmat. Európában 2016/17-ben söpört végig a járvány, de Kína hamarabb (2018) engedte be a magyar kacsát az országba, mint a francia baromfit, amire csak idén bólintott rá.

Nagyon úgy tűnik, hogy a járvány csak ürügy volt a legnagyobb konkurensek távol tartására, és most is csak azért enyhült meg Peking, mert a sertéspestis miatt szorult helyzetbe került, hiszen elveszítette a sertésállománya felét. Ez természetesen mindenféle állati fehérjeforrás iránt megnövelte a keresletet.  Kína szeptemberben már nagyob mennyiségű szója és sertéshús vásárlásával igyekezett enyhíteni a két ország közötti kereskedelmi feszültséget. Ekkor egy kilogrammnyi sertéshús fogyasztói ára már 84 százalékkal volt magasab az egy évvel korábban mértnél (mintegy 1900 Ft). Egy hónap alatt 152 ezer tonna hús áramlott be Kínába, amiben az is közrejátszott, hogy

az extrém magas belpiaci árakkal szemben már a vámokkal terhelt amerikai importhús is versenyképessé vált.

Az USA-Kína vámháború legnagyobb nyertese egyébként az EU, de Amerika is megnövelte  a sertéshúskivitelét - elsőroban Mexikóba, Japánba és Koreába. Az USA a világ második legnagyonóbb baromfiexportőre, tavaly 4,3 milliárd dollár értékben szállított ki baromfiterméket az országból. Az első számú pedig Brazília, aki mindenféle hústermékből rengeteget exportál idén. Ez persze odavezetett, hogy már náluk is 30 százalékkal drágabb a sertéshús, mint tavaly ilyenkor volt.

Az állatjárványokról és ezek piaci hatásáról a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián többet is megtudhat. AOlvassa el a programot és regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?