2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Piac

Lefagyasztja Kínát az USA-val folytatott kereskedelmi háború

Az USA-val folytatott kereskedelmi háború megviseli Kínát. A második negyedévben megtorpant a kereslet a megtermelt kínai áruk iránt, a GDP áprilisról júniusra csak 6,2 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, közölte hétfőn a kínai statisztikai hivatal. Ezzel a népköztársaság 27 év óta a leglassabb gazdasági növekedést produkálta, vagyis azóta, hogy egyáltalán publikálják ezeket az adatokat.
 
 

A Reuters és a Bloomberg elemzői is ezt az értéket jelezték előre, tehát a lassulás nem érte váratlanul a piacot. Az elemzők most azt vizsgálják, milyen állapotban van a világ második legnagyobb gazdasága.

A népköztársaság 27 év óta a leglassabb gazdasági növekedést produkálja, vagyis azóta, hogy egyáltalán publikálják ezeket az adatokat.

Az Eastspring Investments szakértője szerint Kínának még elég mozgástere van arra, hogy ne engedje "lefagyni" a gazdaságát. Ezért Colin Graham abból indul ki, hogy a központi bank további gazdságélénkítő lépéseket tesz. Eddig a kormányzat 400 milliárd dollár értékben hajtott végre adócsökkentési intézkedéseket, és a helyi kormányzatok infrastruktúrális fejlesztéseit is segíti.  Li Keqiang miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a pénzügyi tartalékok rovására készek újabb támogatásokat indítani a gazdaság felpörgetésére. Ha a központi bank tartalékait csökkentik, akkor dollármilliárdok szabadulhatnak fel hitelkihelyezésre.


2018 óta eddig már hat alkalommal csökkentették a kötelező pénzügyi tartalék nagyságát.

Míg a GDP-adatok gyengélkednek, a többi adat várakozáson felül alakul. A kiskereskedelmi forgalom 9,8 százalékkal nőtt júniusban az előző évhez viszonyítva, ami további javulás az áprilisi 7,2 százalékos bővülés után. Az ipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor mértet, noha a közgazdászok csak 5,2 százalékos bővülést vártak a májusi 5 százalék után.  A befektetői piacon is 5,8 százalékos növekedést mértek. Peking számára nehéz feladatot jelent, hogy egyrészt növelje az építőipar teljesítményét és a keresletet a lakóingatlanok iránt, mésrészt elkerülje a lakáspiaci buborékot (lásd CSOK).

A váratlanul jó piaci adatok azonban megnyugtatták a kormányzatot, úgy tűnik, elkerülhető a gazdaság recessziója, amit az ázsiai tőzsdék azonnal le is reagáltak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu