Kereskedelmi háború Kínával: a spanyolok felveszik a kesztyűt?

Kereskedelmi háború Kínával: a spanyolok felveszik a kesztyűt?

agrarszektor.hu
A spanyol sertéstenyésztőkre is komoly hatással van az a dömpingvizsgálat, amelyet Kína az Európai Unió sertéshúsimportjára rendelt el. Az ügy azzal kezdődött, hogy az EU korlátozta a kínai elektromos járművek importját, erre válaszul lengette be Kína a dömpingvizsgálatot. Spanyolország, a legnagyobb uniós sertéshúsexportőr azonnal közölte, hogy együttműködik az EU tisztviselőivel az ágazatnak komoly károkat okozó vámok elhárítása érdekében. A legfrissebb hírek szerint a spanyol sertéságazat a várakozásokhoz képest jóval ellenállóbbnak bizonyult.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

2023-ban Spanyolország exportálta a Kínába irányuló sertéshús mintegy 22%-át, összesen 1,2 milliárd euró értékben. A szakértők szerint éppen ezért a spanyolok az EU bármely más tagállamánál többet veszíthetnek az alulárazott sertéshúsra vonatkozóan bejelentett kínai vizsgálatból - írta meg a Reuters. A portál idézi Giuseppe Aloisiot, a Spanyol Húsiparosok Országos Szövetségének (ANICE) vezérigazgatóját is, aki szerint a bejelentés hideg zuhanyként érte az ágazatot, amely egyáltalán nem számított ilyen jellegű lépésre.

Ez aggodalomra ad okot, mert az érintett, importra szánt húsmennyiség jelentős, de nem fogja csődbe vinni a sertéságazatot, ha a kínaiak végül úgy döntenek, hogy kivetik a vámokat

- tette hozzá Guiseppe Aloisio.

A vizsgálatot a Kínai Állattenyésztési Szövetség panasza indította el a hazai sertéshúsipar nevében - közölte az ázsiai nagyhatalom, ám ennél többet nem voltak hajlandóak elárulni. Mivel a vizsgálat várhatóan legalább egy évig is el fog tartani, így bőven van idő a tárgyalásokra, bár Kína nemrég jelezte, hogy ideiglenes intézkedéseket is hozhatnak, ha az előzetes vizsgálatok megállapítják a dömping tényállását.

A spanyol sertéságazat a múltban már elég válságállónak bizonyult

A sertéságazat által kapott támogatások megfelelnek a WTO szabályainak - mondta Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter a héten, hozzátéve, hogy Spanyolország tárgyal az EU-val a lehetséges megoldásokról. Spanyolország sertéshúsipara a múltban rugalmasnak bizonyult, és az autóiparnak nagyobb stratégiai jelentősége - amely Németország után a második legnagyobb Európában - azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy megpróbálná rávenni az EU-t, hogy vonja vissza a kínai elektromos autókkal szembeni intézkedéseit - jelentette ki Miguel Otero, a madridi Elcano Royal Institute vezető elemzője.

De mi lesz akkor, ha Kína valóban bevezeti az importvámokat?

Miguel Otero beszélt arról is, hogy ha azok a választási lehetőségeik, nem fognak sertéshúst exportálni Kínába, de az autóipart megtarthatják, vagy bővíthetik, akkor fel fogják áldozni a sertéshús kivitelét. Spanyolország ugyan még nem fejtette ki álláspontját az elektromos autókra vonatkozó importvámokkal kapcsolatban, de Carlos Cuerpo gazdasági miniszter a héten a Reutersnek azt mondta, hogy egyensúlyt kell találni a szabad kereskedelem előmozdítása és a stratégiai érdekek védelme között.

Ahogyan nem akarunk kereskedelmi háborút, úgy szeretnénk elkerülni a támogatási versenyt is. Meg kell találnunk azt a pontot, ahol versenyezhetünk, de tisztességesen

- mondta Carlos Cuerpo.

A spanyol külkereskedelmi intézet (ICEX) adatai szerint 2023-ban az autók és autóalkatrészek Spanyolország teljes exportjának 18%-át tették ki. Az iparág értéke mintegy 40 milliárd euró volt a spanyol autógyártók szövetsége szerint. Mint ismeretes, az EU június 12-én extra vámokat vetett ki a kínai elektromos autókra, hogy felvegye a harcot az általa túlzottnak tartott támogatások ellen, és hogy megvédje a több mint 1 billió eurót érő iparágat.

A spanyol sertéságazat kész új piacokat keresni

A spanyol sertéshúsipar a múltban már ellenállt az Oroszország által 2009-ben és 2013-ban a sertésinfluenzától való félelem miatt elrendelt importtilalmaknak, valamint az Oroszországgal szemben a Krím annektálása miatt 2014-ben elrendelt uniós szankciókat követően is elrendelt újabb tilalmaknak is. Korábban ugyan Oroszország volt Spanyolország legnagyobb unión kívüli vásárlója: azonban amíg 2012-ben 153 millió euró értékben importáltak az oroszoknak fagyasztott sertéshúst, 2014-ben ez már csak 180 ezer eurót tett ki.

Az ágazat készen áll arra, hogy ismét más piacok felé forduljon - mondta Alberto Herranz, a spanyol sertéstenyésztők szövetségének, az Interporcnak az igazgatója. Mint fogalmazott, amikor az orosz piac bezárult, a spanyol sertéstenyésztők nem mentek sírva az Európai Unióhoz, vagy a mezőgazdasági minisztériumhoz, hanem tettek egy lépést előre és keresték a diverzifikációt - tette hozzá a szakember. Más kérdés, hogy ezekek az új piacoknak a keresése egyszer már komoly feszültségeket okozott az Európai Unióban, és csaknem padlóra küldte a magyar sertéságazatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország Kínával folytatott kereskedelme ugyanakkor épp akkor élénkült, amikor az Oroszországba irányuló export leállt. A Kínába irányuló spanyol fagyasztott sertéshúsexport 2020-ban érte el a 2,5 milliárd eurós csúcsot, amikor a sertésinfluenza kitörése tönkretette a kínai hazai termelést. Bár Kína továbbra is a legnagyobb piac, a kivitel azóta csökkent, és várhatóan tovább csökken, ahogy az ország termelése normalizálódik. Eközben az exportőrök az ICEX adatai szerint már készítik a vészhelyzeti terveket, és más ázsiai piacokat, például Japánt, Dél-Koreát és a Fülöp-szigeteket növelik.

És ez még nem is a legrosszabb forgatókönyv

Az elemzők szerint a kínaiak válasza az uniós importvámokra sokkal rosszabb is lehetett volna. Az Eurointelligence szakértői rámutattak, hogy a sertéshúsipar az EU Kínába irányuló exportjának csak kis százalékát teszi ki az autókhoz képest, ami arra utal, hogy Kína nem hajlandó harcba szállni, és inkább alkut fog kötni az EU-val, minthogy kirobbantson egy tényleges kereskedelmi háborút.

Kína az EU-ra mutogat

A kínai kereskedelmi minisztérium legfrissebb közleménye szerint az Európai Unió tovább fokozta a kereskedelmi súrlódásokat, ami "kereskedelmi háborút válthat ki". A minisztérium szóvivője szerint ezért "a felelősség teljes mértékben az uniós oldalt terheli". Kína ugyanakkor reméli, hogy a két blokk képes lesz párbeszéd útján kezelni a nézeteltéréseket, és elkerülni a kereskedelmi súrlódások eszkalálódását, illetve azt, hogy azok kicsússzanak az irányítás alól - írta meg a Reuters.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?